Veth heeft al 46 Stage V motoren in opdracht | Maritiem Nederland
Partner content
De vijf Noordzeekanaal ferries in aanbouw krijgen Scania Stage V generatorsets van Veth (zie ook de foto hieronder).

Veth heeft al 46 Stage V motoren in opdracht

redactie | woensdag 16 juni 2021

Veth Propulsion in Papendrecht is druk met het uitleveren van Stage V motoren van Scania voor de binnenvaart. Inmiddels heeft Veth al tientallen gecertificeerde motoren verkocht. Scania was een van de eerste motorenfabrikanten die kwam met een Stage V gecertificeerde motor. Het eerste schip dat is voorzien van Stage V gecertificeerde motoren was het kraanschip ‘Stormvogel’. Hierop draaien sinds een half jaar drie DC 13 Stage V generatorsets.

Het verkopen van Scania motoren door Veth Propulsion kent een rijke historie. Veth senior begon eind jaren vijftig bij zijn vader in het bedrijf, in 1964 werd Veth dealer van Scania. Naast Scania levert Veth ook motoren van SisuDiesel, een Fins merk. Veth groeide hiermee uit tot de grootste leverancier van Scania motoren voor de binnenvaart in de Benelux.

Kennispartner

Voor de SCR en DPF nabehandeling op de Stage V motoren wordt gebruik gemaakt van de jarenlange ervaring van Scania in de automotivesector. “Omdat wij stevig met onze voeten in de binnenvaart staan, hebben wij inmiddels goede contacten in deze sector”, vertelt Wim Boom, Area Sales Manager Binnenvaart bij Veth Propulsion. “De binnenvaart ziet ons echt als een kennispartner. We hebben inmiddels 46 Stage V motoren in opdracht, waarvan er al tien operationeel zijn. Ze zijn bestemd voor verschillende type schepen zoals droge ladingschepen, tankers en passagiersschepen. De vijf Noordzeekanaal ferries die in aanbouw zijn, krijgen ook onze Stage V generatorsets.”

Gebruiksvriendelijk

Wat de Scania motor van concurrerende Stage V motoren onderscheidt is volgens Frans Wisselink, Service Manager Diesel bij Veth, het totaalconcept. “De motor is modulair opgebouwd met kleine componenten zodat wij flexibel en extreem compact zijn bij de inbouw. Daarnaast heb je niet te maken met een naverbrander, maar genereert de motor eventueel extra warmte. Dit doen we door de timing van de inlaatklep of de turbo aan te passen. Een ander voordeel is dat het nabehandelingssysteem van Scania geen compressor nodig heeft.”

In het brandstofverbruik haalt de Scania motor een winst van vijf tot tien procent in vergelijking met de huidige CCR2 motoren. Dit is afhankelijk van het type dat de klant kiest. De DC 13 is direct leverbaar. Deze motor heeft een vermogen tot 400 kW voor de voortstuwing en 450 kVA voor generatorgebruik. De DC 16 is in het vierde kwartaal te leveren en gaat dan voor de voortstuwing tot 500 kW en voor generatorgebruik tot 600 kVA.

De Scania Stage V generatorset (foto: Veth Propulsion). Tekst gaat verder onder de foto.

Een van de belangrijkste uitdagingen bij het plaatsen van een Stage V motor is volgens Wisselink het nabehandelingssysteem. “De motoren hebben daarmee meer elektronische aansturing gekregen, ze zijn dus een stuk intelligenter. Alle communicatie verloopt via de ECU van Scania, die regelt zowel het motormanagement als het nabehandelingssysteem. Alles is daardoor op elkaar afgestemd. Ook onze  servicemodule kan daar op aansluiten. Service is onze kernwaarde, voor zowel thrusters als motoren. We hebben veel onderdelen op voorraad, zelfs van producten die ouder zijn dan dertig jaar. Dat is ook de reden dat we niet veel verschillende merken motoren aanbieden.”

Refits

Naast nieuwbouw, levert Veth zowel Stage V motoren als complete thrusters voor hermotorisering en refits. Dat kan aan de eigen kade waar twee schepen van 135 meter kunnen liggen. Zo is de  binnenvaartondernemer goed voorbereid op de toekomst. “De uitstoot van CO2 en fijnstof in de binnenvaart moet verminderen”, zegt Boom. “Daar moet de binnenvaartondernemer rekening mee houden. Een motor kan na twintig jaar technisch nog in orde zijn, maar inmiddels achterhaald zijn door regelgeving. Het kan dan gebeuren dat de motor er eerder uit moet om te kunnen blijven varen. De overheid geeft nu subsidie, dus de stap naar een Stage V motor is goed te maken. Daar kunnen wij als Veth Propulsion bij helpen.”

Meer informatie: www.veth.net

Partners Maritiem Nederland