Niet één maar meerdere gecertificeerde Volvo Penta’s | Maritiem Nederland
Partner content
De nieuwe D16 motor van Volvo Penta moet in de loop van 2022 op de markt komen.

Om te voldoen aan de strenge emissie-eisen


Niet één maar meerdere gecertificeerde Volvo Penta’s

Partner Content | maandag 12 april 2021

Geen enkelschroever van 1.000 pk, maar een dubbelschroever of drieschroever met kleinere motoren. Dit is volgens Volvo Penta de oplossing om de maritieme sector te laten voldoen aan de steeds strenger wordende emissie-eisen zoals IMO Tier III en Stage V. Kleinere motoren lopen efficiënter en hebben daardoor een lager brandstofverbruik.

Met kleinere motoren kan je het vermogen van de motoren veel beter afstemmen op het vaargebied van het schip. “Dat wordt in de vermogensstrijd nog wel eens vergeten”, vertelt Director Marine Commercial Jan-Willem Vissers, Volvo Penta. “Je ziet de vermogensrange teruglopen. In plaats van enkelschroevers zie je steeds vaker dubbelschroevers. Het besef begint ook steeds meer te komen om modulair te denken. Je kan twee ton uitgeven aan één grote motor of 150.000 euro aan drie kleinere die efficiënter draaien en aan de emissie-eisen voldoen."

"Elke motor heeft immers een vermogensgebied voor het meest ideale brandstofverbruik", zegt Vissers. "Onder de 30 procent belasting neemt het brandstofverbruik exponentieel toe. En door modulair te denken met kleinere motoren kan je deze na vele jaren eenvoudiger vervangen door bijvoorbeeld een brandstofcel of een nieuwere en vaak ook schonere motor. Het is dus ook future proof. En deze motoren zijn zo klein dat ze als het ware in de kofferbak van een auto passen.”

IMO III en Stage V

De IMO Tier III range van Volvo Penta loopt van de D8, D13 tot de D16 voortstuwingsmotoren in vermogens tot en met 625 kW. De vermogens van de IMO Tier III gecertificeerde generatorsets van de D8, D13 en D16 lopen door tot 550 kWe. De IMO Tier III installatie kan op verzoek van de klant worden uitgeschakeld. Dit komt de gebruiker ten goede als hij buiten een NECA-zone vaart en dus IMO Tier III niet noodzakelijk is. Dit alles is afgedekt in het IMO certificaat (IMO II/III).

Van de Volvo Penta D16 komt volgend jaar een nieuwe versie op de markt. Samen met Koedood is de motorenfabrikant op basis van de nieuwe 16 liter (IMO Tier II) een Stage V marine motor aan het ontwikkelen. Het gaat dan om vermogens van 600 tot 850 pk (440-625 kW). “De nieuwe motor is helemaal anders opgebouwd”, vertelt Vissers. “Het zijn twee kleine turbo’s, eigenlijk twee driecilinders in lijn. Door corona heeft het project helaas vertraging opgelopen, maar doel is om na de zomer volgend jaar de D16 Stage V motor te kunnen leveren.”

De Volvo Penta D8 (foto: Volvo Penta). Tekst gaat verder onder de foto.

Daarnaast is Volvo Penta bezig een 13 liter industriemotor om te bouwen voor maritiem gebruik. Dat gebeurt in samenwerking met dealer Visscher Scheepsreparatie in Sliedrecht. Deze motor heeft een vermogen tot 400 kW.

Duurzaam

De motoren van Volvo Penta zijn volgens Vissers het beste bewaarde geheim in de maritieme sector. Een veel gehoorde aanname is dat de Volvo Penta’s maar een beperkte levensduur hebben. Vissers wil dat fabeltje uit de wereld helpen. “Het zit echter tussen de oren van de mensen. Men denkt dat duurzaamheid direct verbonden is met de levensverwachting van een motor. Het is echter zo dat deze maar voor een fractie van de totale milieubelasting verantwoordelijk is. Het brandstofverbruik en de emissies die de motor uitstoot gedurende zijn levensduur spelen hier een veel grotere rol in. Het efficiënter inzetten van motoren is dan ook beter voor de klant en voor het milieu en ondergeschikt aan de levensverwachting qua milieubelasting.”

‘Kleinere motoren lopen efficiënter en hebben een lager brandstofverbruik’

Het voordeel van Volvo Penta is dat voor de motoren standaard basisblokken uit de automotive industrie worden gebruikt. “In de automotive lopen ze wat betreft duurzaamheid een jaar of zes voor op de maritieme sector. Omdat we vrachtwagenblokken als basis gebruiken, kunnen we onze maritieme motoren eenvoudig aanpassen aan de nieuwe emissie-eisen. Andere motorenfabrikanten moeten daar meer moeite voor doen. Met de kennis en de inkoopkracht van de Volvo Group zorgen wij ervoor dat we compacte en prijstechnisch interessante motoren kunnen leveren.”

Beperkt aanbod

Het aanbod van Stage V motoren voor de binnenvaart boven de 300 kW is volgens Vissers nog steeds heel erg beperkt. “Het is jammer dat Europa zich voor Stage V niet heeft aangesloten bij de EPA- en IMO-eisen. Dan zouden we nu al een gigantisch aanbod van motoren voor een acceptabele prijs hebben die voldoen aan de eisen. Helaas is de binnenvaart in de wereld voor de motorenfabrikanten slechts een kleine markt.”

Voor de motoren met een vermogen tot 300 kW heeft Volvo Penta inmiddels een oplossing af fabriek, omdat tot 300 kW minder strenge Stage V eisen gelden dan daarboven. Deze oplossing is gebaseerd op de IMO III uitvoering van de motoren. Het zijn reeds geassembleerde pakketten zodat de installatie voor de werf makkelijker wordt gemaakt. Deze combinatie bestaat uit een dagtank, een quality level sensor die de hoeveelheid ureum via een voorgemonteerde pomp regelt, en de brains.

Vissers: “Alles is dus al voor gemonteerd zodat de montage snel en foutloos kan gebeuren. De SCR unit zelf is relatief klein en op meerdere manieren aan te sluiten en te plaatsen waardoor er altijd wel een passend plaatsje in de machinekamer te vinden is. Deze unit vervangt tevens de uitlaatdemper en is ook goedgekeurd als spark arrestor.”

Meer informatie: www.volvopenta.com/marine/

Partners Maritiem Nederland