Superyacht hub Amsterdam: van ambitie naar realiteit | Maritiem Nederland
Opinie

Superyacht hub Amsterdam: van ambitie naar realiteit

| dinsdag 12 november 2019
Jachtbouw & Watersport

Steeds meer jachtbouwers en -eigenaren weten Port of Amsterdam te vinden. De hoofdstad heeft alle troeven in handen om nog verder te groeien als superyacht hub, zowel op het vlak van nieuwbouw als re-fit en onderhoud, schrijft Alma Droog, commercial manager Superyachts.

Historisch gezien staat de Amsterdamse regio bekend om de scheepsbouw, denk alleen al aan de tijd van de VOC. Sinds de 16e eeuw werd op zo’n 25 scheepswerven gezaagd, getimmerd, ankers gesmeed en zeilen geweven. Naast koopvaardijschepen werden ook in die tijd al ‘superjachten’ gebouwd. Toen waren het pleziervaartuigen die kooplui en andere vooraanstaande burgers lieten bouwen om mee over het IJ te varen. Dus toen Jan Bart Verkuyl, CEO van Feadship Royal van Lent, ons benaderde met de vraag of wij geïnteresseerd waren in het vestigen van een werf zagen we een kans om deze prachtige maakindustrie terug te halen naar de hoofdstad.

In 2017 hebben we verschillende superjachtwerven in Nederland bezocht om kennis op te doen over dit neusje van de zalm van de jachtbouw. Door ieder gesprek raakten we meer enthousiast over de superjachtbouwindustrie. We zagen al snel de toegevoegde waarde voor de stad en regio in termen van vakmanschap en werkgelegenheid. Een industrie waarin veel wordt geïnvesteerd als het gaat om innovatie en verduurzaming. Daarmee groeide onze ambitie om Amsterdam te ontwikkelen tot een superyacht hub en de scheepsbouw weer terug te halen naar de stad.

Vanaf dat moment ging het snel. In de gesprekken met de werven kwam naar voren dat zij zich naast nieuwbouw steeds actiever richten op het aantrekken van superjachten voor een re-fit en voor onderhoud. Voor ons was dit een mooie kans om meer werven in de Amsterdamse haven te kunnen vestigen, aangezien Amsterdam een directe verbinding heeft naar open zee en getijloos is. En uiteraard biedt Amsterdam als stad een fantastisch aanbod aan kunst en cultuur, evenementen en culinaire mogelijkheden, zowel voor eigenaren en crew.

Na Feadship vestigde eerder dit jaar ook Royal Huisman zich in het gebied, en hebben een aantal andere werven en toeleveranciers eveneens plannen om naar Amsterdam toe te komen. Tegelijkertijd neemt het aantal superjachten dat Amsterdam bezoekt toe. Hiermee is onze ambitie hard op weg om te veranderen in realiteit.

‘Amsterdam heeft alle troeven in handen om verder te groeien als superyacht hub’

Ook steeds meer jachten weten Amsterdam te vinden. Een deel ziet de stad als start- of eindpunt van een trip naar de fjorden of naar St. Petersburg. Vanaf Schiphol kunnen eigenaren en crew gemakkelijk in- en uitvliegen. En een deel wil meer ‘off the beaten track’. Met name jongere en nieuwe eigenaren zoeken naar nieuwe bestemmingen en unieke belevenissen.

Al met al heeft Amsterdam dus alle troeven in handen om nog verder te groeien als superyacht hub, zowel op het vlak van nieuwbouw, re-fit en onderhoud, als voor een toeristisch bezoek!

Partners Maritiem Nederland