Arjen Uytendaal | dinsdag 10 december 2019
Maritieme Cluster
Na voorzichtig herstel in 2017 vond de maritieme sector in 2018 opnieuw de weg omhoog. De toegevoegde waarde van de ruim 21.000 maritieme bedrijven groeide met 4,6 procent. Dit neemt niet weg dat er ook verschillende uitdagingen zijn voor onze Hollands Glorie.
Tijdens Europort 2019 overhandigde minister Cora van Nieuwenhuizen de nieuwe maritieme economische cijfers aan Rob Verkerk, voorzitter van Nederland Maritiem Land. Gelukkig gaat het weer iets beter met onze ‘Hollands Glorie’. Was 2016 een heel moeilijk jaar, in 2017 kwam er een lichte verbetering en deze heeft zich in 2018 doorgezet. De toegevoegde waarde van de ruim 21.000 maritieme bedrijven groeide met 4,6 procent. Met 3,0 procent van de beroepsbevolking is de maritieme sector goed voor 3,4 procent van het bbp. De directe werkgelegenheid steeg met 1,3 procent. Ook onze export steeg flink; naar maar liefst 33 miljard euro.
Onze grote afhankelijkheid van handel en export legt een grote druk op onze innovatieve kennis en kunde én op de samenwerking in het maritieme ecosysteem. Een unique selling point is onze ‘one stop shop’ voor buitenlandse klanten, alles is op een relatief kleine oppervlakte beschikbaar met honderden jaren ervaring. Met een prachtige proeftuin voor onze kust kunnen we laten zien dat onze innovaties werken.
'Juist nu moeten we meer samenwerken in het maritieme ecosysteem'
Keer op keer worden er stapjes gezet in emissieloos varen of op het gebied van digitalisering en autonomie. Er komt walstroom voor grote kraanschepen, we gaan alternatieve brandstoffen testen zoals methanol, ammoniak en waterstof. En onze kennis en kunde, bijvoorbeeld opgedaan in de offshore olie- en gasindustrie, gebruiken we om stappen te zetten in de winning van duurzame energie en voedsel op zee.
Maar ik constateer ook uitdagingen voor onze Hollands Glorie:
Arjen Uytendaal is directeur Nederland Maritiem Land