De onbekende wateren van de energietransitie | Maritiem Nederland
Opinie

De onbekende wateren van de energietransitie

Jurrit Bergsma | woensdag 16 juni 2021
MET Event

In het hele land wordt hard gewerkt aan fantastische voorstellen om een radicale koerswijziging te bereiken. “Hiermee verheffen we de klimaatneutrale scheepvaart van niche naar norm, en navigeren we samen koersvast door onbekende wateren”, schrijft Jurrit Bergsma, business developer sustainable shipping bij TNO.

Misschien herkent u delen van het volgende gesprek uit de afgelopen weken: Weet u al wat u gaat doen met de maritieme energietransitie? “Oh jazeker, eerst moet er een CO2-heffing komen van $250 tot $300, of nee toch $150, want dat zeiden ze bij Maersk en de EU vond dat ook wel wat! Dan betaalt het zich tenminste terug, anders kunnen we niks.” “Ja goed plan, en dan varen we eerst op LNG en daarna op bio-LNG met carbon capture, dan zijn we er. Een beetje windassist erbij, en actieve feedback naar de brug en klaar is Kees.” “Nee, wat vertel je nu weer voor een onzin! Methanol is het helemaal. Geen methaanslip en fijnstof, dat scheelt in de investeringskosten én het is ook synthetisch te maken.”

Ja, maar waar komt dan die CO2 vandaan en waar gaat het naar toe? “Daar heb je wel een punt, dus toch maar waterstof en wat batterijen, dan kom ik in ieder geval zonder lokale emissies (net) aan.” “Nee joh, je weet toch dat we ook de oceaan over varen? Dus ik ga de energiedichtheid van ammonia afwachten, dat kan niet fout gaan qua emissies dan.” “Hmm, ja als jij je bemanning kan overtuigen lijkt me dat een goed plan. We beginnen hier eerst maar met biodiesel. Dat werkt zolang je het allemaal maar goed filtert.” “Haha, daar hebben we de bossen toch niet voor!” “Maar wat nou als je een schip zó toekomstbestendig bouwt dat je er alles op kan toepassen?” “Tsja, dat klinkt leuk, maar wordt het dan niet allemaal wel heel erg ingewikkeld met system engineering en zo?” “Ja, dat moeten we maar eens uitzoeken!”

Het bovenstaande gesprek is natuurlijk gechargeerd, maar de maritieme sector van vandaag opereert in ‘onbekende wateren’ als nooit tevoren. Iedere dag komen er door deze maatschappelijk gedreven transitie nieuwe ontwikkelingen op het gebied van strategische vooruitzichten, beleid, regelgeving, en technologie. Maar wat is de ‘juiste’ keuze? Hier puzzelen alle reders (groot en klein) mee, en daarmee het hele maritieme ecosysteem. Van mkb-toeleverancier richting de werven tot de uiteindelijke consument.

‘Samen verheffen we de klimaatneutrale scheepvaart van niche naar norm’

Er is daarom meer urgentie dan ooit om duidelijkheid en (continu) economisch perspectief te bieden op de verduurzaming via CO2-heffingen. Daarnaast is het essentieel voor het competitieve vermogen om de technisch/operationele (en daarmee financiële) onzekerheid te reduceren door het bouwen van innovatieve schepen en de benodigde infrastructuur. Waar één klimaatneutraal schip misschien een speldenprik is, is de sectorbrede aanpak van het Maritieme Masterplan een radicale koerswijziging. Met een breed gedragen  aanpak kunnen verschillende klimaatneutrale scheepstypes in de binnenvaart en zeevaart worden
gerealiseerd.

Voor deze koerswijziging maken vele mensen in de sector nu lange dagen. Er wordt door
het hele land samengewerkt om fantastische voorstellen te schrijven voor de onderzoeks- en ontwikkelingsfase. Dankzij dit harde werk verheffen we de klimaatneutrale scheepvaart van niche naar norm, en navigeren we samen koersvast door onbekende wateren. 

Partners Maritiem Nederland