donderdag 13 juli 2006
Nederlandse werven bouwen gecompliceerde schepen. Daar kunnen ze redelijk van bestaan. De komende tien jaar verandert dit beeld nauwelijks. Optimisme is dus gerechtvaardigd. Maar er zijn zorgen over oneerlijke concurrentie en tekort aan geschoold personeel. Kortom, genoeg werk voor brancheorganisatie VNSI.
donderdag 13 juli 2006

Congestie en vervuiling op de weg bieden nieuwe kansen aan kustvaart Sommige grote zeehavens raken verstopt, net als de Europese wegen waar het wegtransport bovendien te maken heeft met strenge milieueisen. Shortsea lijkt daarom een goed alternatief. De Europese Unie stimuleert deze wijze van transport dan ook waar zij kan.
donderdag 13 juli 2006

De wereldwijd stijgende behoefte aan energie legt het Nederlandse bodemonderzoeksbureau Fugro in Leidschendam geen windeieren. De telefoons staan roodgloeiend vanwege het grote aantal opdrachtgevers dat zich voor uiteenlopende projecten bij dit bureau meldt.
woensdag 12 juli 2006

Toen al spectaculaire bergingen door Smit en Tak Vijftig jaar terug nationaliseerde Egypte het Suezkanaal en maakte daarmee een einde aan de controle van Frankrijk en Engeland op de toegangsweg van Europa naar de Indische Oceaan. De poging van de oude koloniale heersers om het kanaal samen met Israël te heroveren, liep uit op een catastrofe.
woensdag 12 juli 2006

Grossier in wonderen van techniekAls er één Nederlands bedrijf in aanmerking komt voor de bekende Marine Innovation Award, dan is het Huisman-Itrec wel. Het hijs- en transportbedrijf moet zich alleen wel even inschrijven voor de prijs. Maar of ze daar in Schiedam tijd voor hebben…
woensdag 12 juli 2006
Nederland en Noorwegen op ‘wisselstroom’ De liberalisering van de elektriciteitsmarkt speelt zich ook in zee af. Zo werkt men momenteel aan een van de langste onderzeese hoogspanningskabels Nederland en Noorwegen.
woensdag 12 juli 2006
Op de Binnenvaart Innovatiedag in Delft waren veel nieuwe ontwikkelingen te zien, zoals brandstofcellen als voortstuwingsmiddel. Zulke oplossingen zijn hard nodig om schadelijke uitstoot te beperken. Want hierin loopt de binnenvaart, net als de zeescheepvaart, ver achter op het wegverkeer.