Nieuws | Maritiem Nederland

Nieuws

Openhartoperatie in drukste verkeersas van Vlaanderen

dinsdag 5 januari 2021

De komende tien jaar zal de verkeersinfrastructuur in Antwerpen een metamorfose ondergaan: er komen verschillende tunnels om de Antwerpse Ring helemaal rond te maken. Op 5 januari heeft bouwheer Lantis de aannemers geselecteerd die het nieuwe knooppunt in de haven, de tunnels op de bodem van het Albertkanaal en de nieuwe Ring van de Oosterweelverbinding voor hun rekening nemen. De twee laatste contracten zijn goed voor een aanneemsom van 3 miljard euro.

Veth levert boegschroef LNG-tankers Concordia Damen

maandag 4 januari 2021

Concordia Damen heeft Veth Propulsion by Twin Disc geselecteerd als boegschroefleverancier voor de veertig LNG-tankers voor Shell. Op 18 december ondertekenden beide partijen het contract voor het leveren van veertig efficiënte Veth stuurroosters en bijbehorende elektromotoren. In februari worden de eerste boegschroeven geleverd.

Papierloze veerlijn tussen Duinkerken en Ierland

maandag 4 januari 2021

Met de afvaart van de Optima Seaways uit Rosslare Europort naar Duinkerken werd op 2 januari de nieuwe DFDS-veerlijn voor vrachtwagens geopend tussen Frankrijk en Ierland. Via deze route kunnen exporteurs en vervoerders hun transporten binnen de EU uitvoeren met vermijding van de douaneformaliteiten die vanaf dit jaar gelden voor transporten via de Britse route over land.

Rustige eerste dag in zeehavens na de Brexit-deal

maandag 4 januari 2021

Er werd met enige spanning uitgekeken naar de eerste dag waarop weer douaneformaliteiten zouden gelden voor goederenvervoer tussen het VK en de Europese Unie. In de havens van Rotterdam en IJmuiden bleef het rustig. Verkeersopstoppingen nabij ferry terminals bleven uit. Op de speciale Brexit bufferparkeerlocaties voor vrachtwagenchauffeurs die hun papieren nog niet op orde hebben, kon je een kanon afschieten.

Laser-sonar observeert door lucht en water

vrijdag 1 januari 2021

De bodems van de oceanen zijn bezaaid met scheepswrakken, eeuwenoude schatten, vliegtuigen en andere verloren voorwerpen. Sonar – apparatuur die weerkaatste geluidsgolven oppikt – biedt de beste manier om deze objecten op te sporen. Zo zette Fugro in maart 2014 zeer geavanceerde deep-tow sonar in om de Indische Oceaan af te speuren naar de Malaysia Airlines Flight 370. Het mocht niet baten, de overblijfselen van het verdwenen vliegtuig zijn nog steeds niet gevonden.

Digitale kiellegging nieuwe reddingboot KNRM

woensdag 23 december 2020

In coronatijd, met strikte beperkingen, is het niet eenvoudig een ceremoniële kiellegging van een nieuwe reddingboot te organiseren. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) vond een digitale oplossing. Op de scheepswerf Jachtbouw Folmer in Rijs (Friesland) werd op 19 december de kiel gelegd voor de reddingboot ‘Riet en Jan van Wijk’.

Keppel levert vijfde ULEV sleephopperzuiger Jan De Nul

woensdag 23 december 2020

De nieuwe sleephopperzuiger Ortelius van Jan De Nul filtert uitlaatstoffen tot een ongezien minimum in de scheepvaartsector. Ortelius is de vijfde sleephopperzuiger die Keppel O&M oplevert. Eerder kwamen al drie kleinere hoppers met een beuninhoud van 3.500 m³ in de vaart, gevolgd door de Sanderus met een beuninhoud van 6.000 m³.

Renovatie oude sluisgedeelte Lock to Twente

woensdag 23 december 2020

De aannemerscombinatie Lock to Twente (bestaande uit TBI-bedrijven Mobilis, Croonwolter&dros en TBI PPP) heeft dit jaar de nieuwe sluis bij Eefde opgeleverd. Dankzij de nieuwe sluiskolk zijn files in het Twentekanaal zo goed als verleden tijd. In de tweede fase van het project staat de renovatie van de oude sluis centraal.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland