Nieuws | Maritiem Nederland

Nieuws

Derde hybride vaartuig in vloot Port of Rotterdam

maandag 4 oktober 2021

Scheepsbouwer Gebr. Kooiman uit Zwijndrecht heeft het incidentenbestrijdingsvaartuig RPA10 van Port of Rotterdam omgebouwd tot een hybride vaartuig. Door de combinatie van hybride techniek met nabehandeling van uitlaatgassen heeft dit schip de Stage V-norm behaald. Het havenbedrijf heeft nu drie hybride vaartuigen (RPA10, RPA11 en RPA08) die voldoen aan de strengste emissie-eisen als het gaat om uitlaatgassenemissies.

Jan De Nul gebruikt nu ook biobrandstof in Duitsland

woensdag 29 september 2021

Baggerbedrijf Jan De Nul Group gebruikt voor het eerst in Duitsland uitsluitend biobrandstof van de tweede generatie voor onderhoudsbaggerwerken in de haven van Hamburg. Deze brandstof bevat geen aardolie, maar verwerkte plantaardige afvalolie als grondstof. Omdat de biobrandstof niet verkrijgbaar is in Noord-Duitse havens bunkeren de schepen hiervoor in de Eemshaven.

Afvoer zout water Zeesluis via selectieve onttrekking

maandag 27 september 2021

In opdracht van Rijkswaterstaat bouwt Van Hattum en Blankenvoort in het Binnenspuikanaal (IJmuiden) een constructie om toename van verzilting van het Noordzeekanaal tegen te gaan. Via de Zeesluis IJmuiden stroomt er straks veel meer zeewater het Noordzeekanaal in. Door de inzet van Selectieve Onttrekking wordt een deel van het zoute water weer afgevoerd naar zee.

Iconische vuurtoren ook in nieuw fotoboek Flying Focus

maandag 27 september 2021

Deze week gaat het fotoboek van Flying Focus over Den Helder naar de drukker, met daarin onder meer een luchtfoto van de vuurtoren Lange Jaap. Enkele dagen geleden werd bekend dat er scheuren in de vuurtoren zijn ontdekt en dat er gevaar voor instorting dreigt. Laten we hopen dat er op tijd een oplossing komt en deze iconische vuurtoren behouden blijft.

Nederlandse visserijsector in zwaar weer

maandag 27 september 2021

De visserij kampt met de gevolgen van Brexit, corona, windmolens op zee en tegenvallende vangsten. Het zit de visserijsector niet mee: vangsten gaan naar beneden en perspectief voor de sector neemt af. Maar er zijn lichtpuntjes bij de mosselvisserij, vertelde Arie Mol (WUR) tijdens de presentatie van 'Visserij in cijfers' 2021.

Emissievrij varen moet in 2030 de standaardoptie zijn

vrijdag 24 september 2021

De ondertekenaars van de Call to Action for Shipping Decarbonization dringen er bij de wereldleiders op aan om de scheepvaart te laten voldoen aan de temperatuurdoelstelling van het Akkoord van Parijs. De beleidsmaatregelen moeten ervoor zorgen dat emissievrije scheepvaart tegen 2030 de standaardoptie wordt.

Afsluiting en sloop Middensluis Terneuzen

vrijdag 24 september 2021

Op 1 oktober wordt de Middensluis in Terneuzen buiten gebruik genomen. Aannemer Sassevaart gaat de sluis slopen om ruimte te maken voor de invaart voor de in aanbouw zijnde Nieuwe Sluis en de dienstenhaven. Met het afsluiten van de Middensluis verliest het tijdelijke omleidingskanaal, het Kapitein Rooiboskanaal, zijn functie.

Havenbedrijf helpt bij ontwikkeling Duitse waterstofhub

donderdag 23 september 2021

Havenbedrijf Rotterdam gaat samenwerken met DeltaPort Niederrheinhäfen. Doel is de Duitse binnenhavens in het noordelijke Roergebied te helpen bij de ontwikkeling van een regionaal knooppunt wordt voor de invoer van groene waterstof uit de haven van Rotterdam.

Kabinet kiest voor klimaat, te weinig voor infrastructuur

woensdag 22 september 2021

In de Miljoenennota voor 2022 speelt vergroening een hoofdrol. In het komende begrotingsjaar investeert het kabinet miljarden euro’s extra aan klimaatdoelstellingen. Het gros daarvan gaat naar maatregelen die de uitstoot van CO2 moeten verminderen. De plannen staan in schril contrast met het budget dat nodig is voor het onderhoud en de vervanging van de natte infrastructuur, vindt binnenvaartorganisatie BLN-Schuttevaer.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland