Nieuws | Maritiem Nederland

Nieuws

Eerste waterstofschip voor chemisch bulktransport

maandag 29 november 2021

n opdracht van vinylproducent Inovyn ontwikkelt VT Group ontwikkelt Europa’s eerste door waterstof aangedreven binnenvaartschip voor vloeibaar chemisch bulktransport. Door de verbrandingsmotor van de ‘Volendam’ te vervangen door een waterstofaandrijving, verwachten VT Group en Inovyn jaarlijks de CO2-uitstoot met 1.000 ton te verminderen.

Wagenborg Offshore bestelt vierde walk to work-schip

vrijdag 26 november 2021

Wagenborg Offshore heeft een overeenkomst getekend voor de inzet van een walk to work emergency response and rescue vessel (W2W ERRV). Dit vierde walk-to-work-schip in de Wagenborg-vloot zal door Wagenborg Offshore worden geëxploiteerd als stand-by en ondersteuningsvaartuig voor inspectie en onderhoud van onbemande platforms in de zuidelijke Noordzee.

Twee nieuwe search and rescue heli's voor Kustwacht

vrijdag 26 november 2021

Kustwacht Nederland krijgt vanaf het vierde kwartaal van 2022 de beschikking over twee nieuwe helikopters voor search and rescue (SAR). Het ministerie van Defensie sloot hiervoor onlangs een contract af met Bristow Nederland. Deze firma gaat de toestellen ook onderhouden en levert de bemanningen.

New kid on the block: Amsterdam Shipyards

dinsdag 23 november 2021

De naam klinkt vertrouwd maar is verrassend genoeg gloednieuw. Op 18 november heeft Amsterdam Shipyards een overeenkomst voor vijftig jaar afgesloten met Port of Amsterdam om een groot perceel, volledig watergebonden en haven gerelateerd, aan de Mainhavenweg te gebruiken. Hiermee krijgt Amsterdam Shipyards de ruimte om de nieuwe innovatieve en moderne scheepswerf langjarig te exploiteren.

Brug van 5.000 ton komt soepel van z'n plek

maandag 22 november 2021

Het optillen van een brug met een gewicht van circa 5.000 ton en een hoogte van 30 meter is geen alledaags karwei. Dankzij de grondige voorbereiding van Rijkswaterstaat, aannemerscombinatie KWS - VES - DDM lukte het de verwijdering van de boogbrug bij Vianen 'veilig en beheerst' uit te voeren.

Marineschip Zr.Ms. Pelikaan bezoekt Suriname

maandag 22 november 2021

Voor het eerst sinds 2010 bezoekt een Nederlands marineschip Suriname. In de avond van 19 november meerde het logistieke ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan van de Koninklijke Marine af in de Nieuwe Haven van Paramaribo.

Geen gezondheidsgevaar commercieel 5G-netwerk

zondag 21 november 2021

De elektromagnetische stralingswaarden gemeten op een commercieel 5G-netwerk voldoen aan de WHO-normen. Bij een maximale netwerkbelasting blijven de stralingswaarden beperkt tot 0,62% van de door WHO gestelde eisen. Voor personen die geen gebruik maken van 5G zijn de elektromagnetische stralingswaarden zelfs veel lager.

Sleepanker voor Piet 'Maasmond Maritime' Sinke

vrijdag 19 november 2021

Piet Sinke – samensteller van de gratis maritieme knipselkrant Maasmond Maritime – ontving op 18 november het Sleepanker uit handen van havenmeester René de Vries. De onderscheiding is bedoeld voor mensen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de Rotterdamse haven.

Onderzoek naar ondergang koopvaarder Van Imhoff

woensdag 17 november 2021

Bijna tachtig jaar na dato komt er een onderzoek naar de ondergang van de Van Imhoff. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) verdiept zich in de toedracht en nasleep van deze scheepsramp. Het koopvaardijschip werd op 19 januari 1942 door een Japans vliegtuig gebombardeerd. Meer dan 400 Duitse burgers kwamen om het leven.

Miljoenensubsidie voor onderzoek circulaire scheepvaart

dinsdag 16 november 2021

Voor innovatie op het gebied van schonere zee- en binnenvaart reserveert onderzoeksfinancier NWO ruim 8 miljoen euro. Onderzoek moet bijdragen aan de ambitie van de scheepvaart om in 2050 de helft minder CO2 uit te laten stoten. De nationale binnenvaart wil ook overgaan naar emissievrij varen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland