Nieuws

Windmolens op Tweede Maasvlakte draaien subsidieloos

vrijdag 27 maart 2020

Dankzij de overeenkomst voor de afname van 25 jaar groene stroom is het windpark op de zeewering van de Tweede Maasvlakte het eerste subsidieloze windpark op land. Door zijn ligging heeft het park een ideaal windklimaat voor het opwekken van windenergie. Rijkswaterstaat en Eneco gaan het windpark ontwikkelen en expoloiteren. In 2023 moet het in gebruik komen.

Maritiem onderwijs niet 'toekomstbestendig'

donderdag 26 maart 2020

Er zijn radicale veranderingen nodig om ervoor te zorgen dat het onderwijs voor zeevarenden niet achterblijft bij het hoge tempo van technologische ontwikkelingen in de scheepvaart. Dit is de conclusie van het zogenoemde SkillSea-report dat tot stand kwam met steun van het Erasmus+ programma van de EU.

Reuzeboete Oasis of the Seas van tafel

woensdag 25 maart 2020

Nederlandse reparatiewerven kunnen weer opgelucht halen: de Nederlandse rechter heeft een streep gehaald door de boete van 992.000 euro voor de Amerikaanse cruiserederij Royal Caribbean. RCCL zou volgens de Inspectie SZW geen werkvergunning hebben voor haar 'riding crew' van 124 werknemers die de werkzaamheden uitvoerden.

'Hopelijk houdt de scheepvaart dit vol'

dinsdag 24 maart 2020

Annet Koster, directeur van de Koninklijke Vereniging Nederlandse Reders (KVNR), ziet de scheepvaart worstelen sinds het uitbreken van de coronacrisis. De schepen moeten blijven varen om ons van eten te voorzien, maar ze kunnen hun bemanning niet aflossen. ‘Straks zijn onze mensen meer dan een jaar van huis.’ In het opinieblad Forum van VNO-NCW spreekt ze over haar grootste zorgen.

Rotterdamse haven blijft volledig operationeel

dinsdag 24 maart 2020

In een update van eerdere berichtgeving bevestigt Port of Rotterdam dat de haven van Rotterdam open blijft voor business. Alle sectoren zijn volop in bedrijf: van container- tot bulkterminals en van industrie tot logistiek en dienstverlening, zoals de roeiers, slepers en loodsen. Het aantal scheepsbezoeken aan de Rotterdamse haven gaat onverminderd door.

Langdurig vaarverbod raakt cruisesector hard

dinsdag 24 maart 2020

Het coronavirus raakt de Nederlandse cruisesector hard. In Amsterdam zijn zee- en riviercruiseschepen voor ‘onbepaalde tijd’ niet meer welkom vanwege het besmettingsgevaar, terwijl de overige zeehavens aan het Noordzeekanaal (IJmuiden en Zaandam) tot minimaal 6 april op slot zitten. Ook in Rotterdam zullen beide soorten schepen de komende maand niet te zien zijn. Door de nieuwe regeringsmaatregelen van 23 maart dreigt een vaarverbod tot minimaal 1 juni.

Van Oord ziet omzet dalen en houdt orderboek op peil

maandag 23 maart 2020

In 2019 behaalde Van Oord een omzet van 1,64 miljard euro, 12 procent minder dan in 2018. De business units Baggeren en Offshore wind zagen de omzet afnemen, terwijl de business units Nederland en Offshore een stevige resp. lichte groei boekten. Met 3,61 miljard euro bleef de orderportefeuille min of meer op het niveau van 2018.

Damen benoemt nieuwe Chief Operations Officer

maandag 23 maart 2020

Per 1 april wordt Marc van Heyningen de nieuwe Chief Operations Officer (COO) van Damen Shipyards Group. “Met zijn ervaring en achtergrond is hij zeker in staat om ‘operational excellence’ binnen ons bedrijf naar een nog hoger niveau te tillen”, zegt CEO Arnout Damen.

Sleipnir gearriveerd in Rotterdam

maandag 23 maart 2020

's Werelds grootste half afzinkbare kraanschip Sleipnir van Heerema is op 22 maart gearriveerd in de haven van Rotterdam. in lijn met de lopende richtlijnen besloot Heerema het schip en de bemanning vanuit de lucht te begroeten in plaats van aan land. Bij aankomst kreeg het schip tevens een welkomstgroet.

Vox Amalia begint met eerste baggerproject

vrijdag 20 maart 2020

Van Oord’s nieuwe sleephopperzuiger 'Vox Amalia' is deze week begonnen aan zijn eerste project. in opdracht van Rijkswaterstaat versterkt de Vox Amalia de kust bij Den Helder door ruim 3.5 miljoen kubieke meter zand in een diepe geul vlak voor de kust aan te brengen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland