Nieuws | Maritiem Nederland

Nieuws

Haven onder druk door vollopen stroomnet

woensdag 22 december 2021

Op 9 december maakte netbeheerder Liander bekend dat een groot deel van Amsterdam, waaronder het havengebied, 'in congestie gaat'. Dit betekent dat nieuw te vestigen bedrijven en bestaande bedrijven geen nieuwe of aanvullende elektriciteit krijgen. Het elektriciteitsnetwerk is vol.

RWS schuift Ouderkerkerdijk zeven meter op

woensdag 22 december 2021

Vanaf 10 januari tot eind februari 2022 voert Rijkswaterstaat voorbereidende werkzaamheden uit onder de Rozenoordbrug (A10) op de Ouderkerkerdijk en de Amsteldijk. De Ouderkerkerdijk wordt zeven meter opgeschoven onder de Rozenoordbrug.

Tweede hopperzuiger voor De Hoop te water in Kampen

vrijdag 17 december 2021

Deze maand is de 105 m lange sleephopperzuiger met bouwnummer 348 te water gelaten bij Thecla Bodewes Shipyards in Kampen. Dit energie-efficiënte dieselelektrische baggerschip is de tweede hopperzuiger op rij die de werf bouwt voor De Hoop Terneuzen.

IHC levert Easydredge TSHD aan Mexicaanse marine

vrijdag 17 december 2021

Op 15 december heeft Royal IHC een Easydredge 2700 trailing suction hopper dredger (TSHD) opgeleverd aan Semar (Secretaria de Marina) in de haven van Veracruz, Mexico. De Bahia San Carlos is op de werven in Krimpen aan de IJssel en Kinderdijk op voorraad gebouwd. Hierdoor kon IHC het schip in extreem korte tijd opleveren.

NMT en KVNR openen 2022 met Maritieme Smaakmakers

vrijdag 17 december 2021

Brancheorganisaties NMT en KVNR openen het nieuwe jaar met ‘Maritieme Spraakmakers’, een eenmalige bruisende online ochtendtalkshow met als hoofdthema: Hoe aantrekkelijk is Nederland voor de maritieme sector? BNR-presentator Rens de Jong gaat daar op woensdag 19 januari van 08:00 tot 09:00 uur met verschillende tafelgasten uitgebreid op in.

Kansen voor maritieme maakindustrie in coalitieakkoord

donderdag 16 december 2021

In het op 15 december gepresenteerde coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en CU staan stevige ambities op het gebied van onder meer verduurzaming, industriepolitiek en defensie. Dat biedt kansen voor de Nederlandse maritieme maakindustrie, stelt brancheorganisatie NMT in een een eerste reactie op de plannen van het nieuw te vormen kabinet.

Boskalis neemt 252 laadpalen in gebruik

woensdag 15 december 2021

Bij het hoofdkantoor in Papendrecht heeft Boskalis een grootschalige laadfaciliteit in gebruik genomen. Hiermee investeert de maritieme aannemer aanzienlijk in de laadcapaciteit voor elektrische voertuigen (EV’s). Met 252 oplaadpunten is de nieuwe faciliteit een van de grootste in zijn soort in de Benelux.

VK scherpt douanecontroles aan per 1 januari 2022

woensdag 15 december 2021

In het kader van Brexit scherpt het Verenigd Koninkrijk de douane-eisen behoorlijk aan. Het eerste pakket maatregelen gaat al per 1 januari in. Het Havenbedrijf Rotterdam roept exporteurs op zich tijdig voor te bereiden op de strengere grenscontroles. "Zo voorkom je dat je aan de grens of zelfs al in de Nederlandse haven stilstaat."

Eerste stap naar zonnepanelen op zee

dinsdag 14 december 2021

TNO en enkele partners zijn eind november een onderzoek gestart naar zonnepanelen op water. In het Oostvoornse Meer, vlakbij de Maasvlakte, drijven drijvers met daarop gemonteerde zonnepanelen.

Onderwaterrobot ruimt afval op van zeebodem

maandag 13 december 2021

In de heldere zee bij de stad Dubrovnik in Kroatië, viste het zelfstandige SeaClear-robotsysteem afgelopen september voor het eerst een plastic flesje op van de bodem. Deze bescheiden, maar nobele actie was onderdeel van een test van het SeaClear-project dat een robotsysteem ontwikkelt om afval van de zeebodem op te ruimen. De TU Delft werkt met zeven andere partners aan dit afvalopruimsysteem.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland