Nieuws | Maritiem Nederland

Nieuws

MARIN lanceert 'ruimteschip' voor maritiem onderzoek

dinsdag 20 oktober 2020

Bij onderzoeksinstituut MARIN is The Atmosphere in gebruik genomen, een hightech 'ruimteschip' voor maritiem en milieuonderzoek. Ook de verspreiding van virussen via aerosolen kan hiermee worden onderzocht. Tweede-Kamerlid Eppo Bruins (CU), die in 2015 als STW-drecteur zijn handtekening plaatste onder de financiering van The Atmosphere, verrichte de openingshandeling in Wageningen.

Groen licht voor Van Oord en Saare Wind Energy Estland

dinsdag 20 oktober 2020

Van Oord neemt een aandeel in Saare Wind Energy in Estland. Saare Wind Energy werkt momenteel aan de ontwikkeling van het Saaremaa offshore windpark ten zuidwesten van het Estse eiland Saaremaa. Hier is ruimte voor een windpark met een opgesteld vermogen van 1000 MW.

Uitwerking plannen versterking Hollandse IJsseldijk

maandag 19 oktober 2020

In opdracht van aannemerscombinatie Boskalis en Van Hattum schuiven Royal HaskoningDHV en Witteveen+Bos aan bij het project Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK). De dijkversterking tussen Krimpen a/d IJssel en Gouderak maakt deel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

Pulsvissen op agenda visserijcommissie Europarlement

vrijdag 16 oktober 2020

Pulsvisserij komt opnieuw op de agenda van het Europarlement. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) slaagde erin het wetenschappelijke advies over puls van de International Council for the Exploration of the Seas (ICES) op de agenda van de visserijcommissie van het Europees Parlement te krijgen. “De commissie moet komen met een evaluatie van de pulsvisserij als input voor het nieuwe Europese visserijbeleid”, aldus van Dalen.

Damen Maaskant legt kiel voor twee Belgische kotters

donderdag 15 oktober 2020

Maritiem Nederland schreef al eerder over de 'nieuwbouwgolf' in de kottervisserij. Ook Belgische kottereigenaren kiezen voor Belgische werven. In opdracht van twee Zeebrugse klanten, rederij Devan en rederij Long Ships, legde Damen Maaskant onlangs in Polen de kiel voor twee nieuwe boomkorkotters.

Royal Bodewes bouwt hybride zusterschip Scot Ranger

woensdag 14 oktober 2020

Royal Bodewes bouwt op dit moment een coaster voor Scotline Marine, de MV Scot Ranger die in november te water gaat. De werf in Hoogezand heeft nu ook een opdracht gekregen voor de bouw van een hybride zusterschip. De MV Scot Isles krijgt een dieselelektrische aandrijving.

In 2030 moet zeeschip 'aan de stekker' in Rotterdam

woensdag 14 oktober 2020

Gemeente en Havenbedrijf Rotterdam willen dat zeeschepen zoveel mogelijk overstappen naar walstroom. Doel is dat in 2030 zeeschepen hun dieselgeneratoren uitzetten en ‘aan de stekker’ gaan als ze aan de kade liggen. De komende vijf jaar zetten gemeente en HbR met een reeks projecten in op een versnelling en opschaling van walstroom.

Green Wave mijlpaal richting emissievrije stadslogistiek

woensdag 14 oktober 2020

Op 20 oktober doopt minister Van Nieuwenhuizen (IenW) het volledig emissievrije schip Green Wave op de werf van Euroship in Heerewaarden. De Green Wave is ontwikkeld door The European Shipment Company (TESCO), in samenwerking met partners uit het project Inland Waterway Transport Solutions, een Interreg-project in de Noordzeeregio. Het schip gaat varen in de binnenstad van Gent en is een mijlpaal in de ontwikkeling van emissievrije stadslogistiek.

Onderzoek naar ontwikkeling oesterriffen in windpark

dinsdag 13 oktober 2020

Op de innovatiekavel Borssele V, een windpark 20 km uit de Nederlandse kust, doet Van Oord onderzoek naar de ontwikkeling van oesterriffen op offshore locaties. Het onderzoeksprogramma Ecoscour moet leiden tot het herstel van de Europese platte oester.

Minister trekt beurs voor schonere binnenvaartmotoren

dinsdag 13 oktober 2020

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) trekt 1,5 miljoen euro uit voor de ontwikkeling en productie van schonere scheepsmotoren in de binnenvaart. Omdat de binnenvaart voor veel motorleveranciers maar een kleine markt is, is het ontwikkelen van schone motoren vaak niet rendabel. De nieuwe subsidieregeling biedt fabrikanten een steun in de rug.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland