Nieuws | Maritiem Nederland

Nieuws

2020 was een veilig en druk jaar voor haven Rotterdam

donderdag 21 januari 2021

Voor de divisie Havenmeester van Havenbedrijf Rotterdam was 2020 een bijzonder jaar. De werkdruk nam aanzienlijk toe door de extra coronamaatregelen. 2020 was een veilig jaar al was er in de haven één ernstig ongeval toen een tros brak op een schip. Het aantal scheepsbezoeken van zeeschepen daalde met vier procent; van 29.491 naar 28.170.

Vrachtschip zeilt dankzij staande vleugels

donderdag 21 januari 2021

Sinds een jaar prijken er voorop het vrachtschip MV Ankie van Jan van Dam Shipping twee vleugels die wat weg hebben van dikke, staande vliegtuigvleugels. Deze 10 m hoge aluminium ‘Ventifoil’ systemen vangen wind waardoor het schip een extra zetje krijgt en minder brandstof verbruikt.

Prijzen groene waterstof en aardgas kruipen naar elkaar

woensdag 20 januari 2021

Bij productie op industriële schaal is in 2030 een prijs van 2,19 euro per kg mogelijk. Doordat de warmte-intensieve industrie vanaf 2025 een steeds hogere CO2-heffing gaat betalen, komt de prijsequivalentie van fossiele brandstoffen en groene waterstof steeds dichterbij, blijkt uit een studie van ABN Amro. De prijs van groene waterstof moet tot 1,78 euro per kg dalen om concurrerend te zijn.

Voorrang voor zeevarenden bij vaccineren zit er niet in

woensdag 20 januari 2021

Op de dag dat Singapore is begonnen met het op grote schaal vaccineren van maritieme werknemers, hielden Tweede-Kamerleden tijdens het Groot Maritiem Verkiezingsdebat de boot af. Zeevarenden hebben weliswaar een vitaal beroep, maar dit geeft ze nog geen voorrang bij het toedienen van het corona-vaccin.

Europese binnenvaart maakt afspraken over stages

dinsdag 19 januari 2021

Vijftien Europese opleidingsinstituten, waaronder STC, hebben een nieuw uniform stagehandboek voor de binnenvaart ontwikkeld. Het handboek loopt vooruit op de Europese richtlijn die per 1 januari 2022 een competentiegerichte opleiding voor de binnenvaart voorschrijft. Het nieuwe European Training Record Book zorgt voor het registreren van de geleerde competenties en vaardigheden door aankomende bemanningsleden.

Goed jaar Groningen Seaports ondanks lagere overslag

vrijdag 15 januari 2021

In het jaar van de corona- en stikstofcrisis heeft Groningen Seaports uitstekende resultaten behaald als het gaat om terreinuitgifte aan bedrijven. Mede door een totale gronduitgifte van bijna 100 hectare beleefde het havenbedrijf, met een omzet van 72 miljoen euro en een winstprognose van 17 miljoen euro (voor belasting), financieel een goed jaar.

Port of Amsterdam hard geraakt door corona

vrijdag 15 januari 2021

Port of Amsterdam is hard geraakt door corona en ondervindt de gevolgen van de energietransitie door de forse afname van de kolenoverslag. In 2020 kwam de totale overslag uit op 74,3 miljoen ton, 14 procent minder dan in het recordjaar 2019. De andere havens in het Noordzeekanaal-gebied (IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad) werden minder zwaar getroffen.

Bedrijven vragen 2 miljard subsidie voor project Porthos

vrijdag 15 januari 2021

Air Liquide, Air Products, ExxonMobil en Shell hebben ingeschreven voor 2 miljard euro uit de SDE++-regeling voor de komende vijftien jaar. Dit voorjaar wordt de toekenning van de subsidie verwacht. Hiermee ligt project Porthos op koers om vanaf 2024 jaarlijks 2,5 miljoen ton CO2 van de industrie op te slaan in lege gasvelden onder de Noordzee.

North Sea Port ziet herstel na dip in 2020

woensdag 13 januari 2021

North Sea Port boekte in 2020 63,5 miljoen ton goederenoverslag via zeevaart, een daling van 11,2 procent. De coronacrisis, Brexit en de oliecrisis laten zich duidelijk voelen. De overslag van containers blijft nog wel groeien. Over 2021 is het havenbedrijf positief, maar pas in 2022 ligt een volledig herstel in het verschiet.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland