Zwolle bouwt grootste drijvend zonnepark | Maritiem Nederland
Nieuws
Drijvend zonnepark Sekdoornse plas krijgt binnenkort concurrentie van een nog groter zonnepark op de Bomhofsplas.

Zwolle bouwt grootste drijvend zonneparkRedactie | donderdag 18 juni 2020

Met 40.000 zonnepanelen is Zonnepark Sekdoornse plas in Zwolle een van de grootste drijvende zonneparken in Europa en op dit moment het grootste in Nederland. Het zonnepark is op 17 juni in werking gesteld. Naar schatting 4.000 Zwollenaren kunnen hier vanaf 24 juni hun duurzame energie van betrekken. 

Het zonnepark is een initiatief van GroenLeven, ZonnepanelenDelen, de gemeente Zwolle, Greenchoice, Blauwvinger Energie, KWS en Roelofs. De zandwinning Sekdoornse plas is eigendom van Roelofs Zandwinning en KWS Infra Zwolle. De inschrijving voor stroomafname of participeren in het zonnepark gaat via de website van ZonnepanelenDelen.

Het drijvende zonnepark op de Sekdoornse plas is één van de energieopwekkingsprojecten in de gemeente Zwolle. GroenLeven ontwikkelde het drijvende systeem. Op een andere zandwinplas, de Bomshofsplas in Zwolle, bouwt GroenLeven een nóg groter drijvend zonnepark. Met 72.000 zonnepanelen en een opgesteld vermogen van 27,3 megawatt is dit park het grootste drijvende zonnepark buiten China en van Europa.

Duurzaamheidsambitie

Roelofs en KWS stellen de Sekdoornse plas graag beschikbaar voor dit duurzame initiatief. "Door de zandwinplas te combineren met zonnepanelen is dit drijvende zonnepark een mooi voorbeeld van de multi-inzetbaarheid van ruimte ten behoeve van verduurzaming", schrijft KWS. De energieopwekking helpt VOF Sekdoorn bovendien in de reductie van de CO2-uitstoot. Voor het bouwbedrijf is dit weer een stap richting 100 procent duurzame infrastructuur in 2040.

De zandwinning Sekdoorn is oorspronkelijk opgezet om te voorzien in de regionale behoefte aan vulzand, onder meer voor wegenbouwprojecten in Zwolle. Sinds 1986 is KWS partner in Sekdoorn. Jaarlijks wordt zo’n 150.000 ton (100.000 m3) zand gewonnen. De zonnepanelen liggen op het voorste (oudste) deel van de plas.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland