Zwitserse rederij heeft imago slechte naam weg te werken | Maritiem Nederland
Nieuws
Het is apart dat de losgeslagen containers uit het midden van de MSC Zoë kwamen (foto: Havariekommando Cuxhaven)

Zwitserse rederij heeft imago slechte naam weg te werken

Janny Kok | dinsdag 8 januari 2019
Zeevaart

Mediterranean Shipping Company heeft toegezegd alle milieuschade te vergoeden die de over boord geslagen 281 containers van de MSC Zoë veroorzaken. Binnen de sector vragen mensen zich af of de rederij zich aan die belofte zal houden. FNV Havens bestuurder Niek Stam is het meest uitgesproken: “MSC heeft een slechte reputatie. Het is geen garantie dat de rederij in Zwitserland is gevestigd. Eigenaar is de Italiaanse familie Aponte.”

Stam plaatst vraagtekens bij de bedrijfsvoering en het verdienmodel van de rederij. Hij heeft enkele suggesties voor vragen die de Onderzoeksraad voor Veiligheid kan meenemen in het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk met de onder Panamese vlag varende MSC Zoë.

Een vergelijkbaar kritisch geluid komt van Klaas Reinigert, oud-directeur van Smit Tak en voormalig Havenman van het Jaar, die wijst op de manier waarop de containers beladen zijn. De overboord gevallen containers kwamen uit het midden van het 23.000 TEU containerschip, wat kenners van de containervaart op zich al apart vinden.

Bij nadere bestudering van foto’s van de Kustwacht valt af te leiden dat ze wel met twist locks, maar niet met de gebruikelijke stangen zijn vastgesjord. Stam weet dat dit moeilijk te doen is bij rijen 7, 8 en 9 die op al maar grotere schepen gestapeld kunnen worden.

Stam wijst erop dat grote containerschepen volgens een geautomatiseerd laadplan worden behandeld. Alleen de bovenste lagen containers worden nog handmatig beladen. Het sjorderswerk is niet geautomatiseerd en dat is volgens de vakbondsman maar goed ook. In de Rotterdamse haven gebeurt dat door goed opgeleide vaklieden, maar Stam zet vraagtekens bij het vakmanschap in andere internationale havens.

De vakbondsman vindt het bovendien vreemd dat er nog geen antwoord is op de vraag of de omgevallen containers wel in Portugal zijn geladen. De MSC Zoë deed de haven van het Portugese Sines aan voor het containerschip de reis naar Bremerhaven ondernam.

Waardeloze zee

Oud-directeur Reinigert – die ruime ervaring heeft met gecompliceerde bergingsprojecten – heeft vanuit zijn woonplaats Schiermonnikoog aanvullende vragen. “De noordwesten wind had windkracht 9. Voor kleine coasters kan dit een probleem zijn, maar normaal gezien niet voor grote schepen als de MSC Zoë. Bij Borkum heb je een waardeloze – lees: moeilijke – zee en dat kan ook hebben meegespeeld. Meer onderzoek naar de oorzaak van dit ongeval is wenselijk. En laten we vooral niet vergeten dat elders in de wereld ook containers overboord slaan.”

Partners Maritiem Nederland