Zweefvliegtuig duikt onderwater | Maritiem Nederland
Nieuws
Scarlet Knight: een UAV zonder motor.

Zweefvliegtuig duikt onderwater

Mischa Brendel | woensdag 22 april 2009

Onderzoekers van de Amerikaanse Rutgers University gaan een tweede poging wagen om een autonoom onderwatervoertuig (UAV) verscheidene metingen te laten doen in de Atlantische Oceaan.

Meest opvallend aan de UAV genaamd de Scarlet Knight, is het feit dat het vaartuig geen motor heeft om zich voort te bewegen. Het drijfvermogen van de Scarlet Knight kan op afstand aangepast worden, waardoor deze kan stijgen en dalen. Twee vleugels geven het gele vaartuig genoeg momentum om vooruit te komen. Verder beschikt de Scarlet Knight over een staart die sturen mogelijk maakt.

De Sarlet Knight moet verschillende metingen in de Atlantische Oceaan gaan verrichten, zoals temperatuur en zoutgehalte. De UAV kan worden geprogrammeerd om bepaalde trajecten af te leggen en hier metingen te verrichten, die het vaartuig na het bereiken van het wateroppervlak via een radioverbinding doorgeeft aan de onderzoekers.

De huidige Scarlet Knight moet er – net zoals zijn voorganger oorspronkelijk – uiteindelijk een van velen worden. De serie van UAV’s kunnen dan gezamenlijk uitgebreid metingen verrichten in de Atlantische Oceaan, maar ook in andere gebieden. Zo is het vernieuwde vaartuig volgens de onderzoekers in staat om zelf metingen te verrichten in gebieden met orkaanactiviteit en in (Ant)Arctische gebieden.

De eerste versie van de Scarlet Knight raakte lek, vermoedelijk door een haaienbeet. De tweede versie heeft dan ook een verstevigde buitenkant. Ook heeft de nieuwe UAV verbeterde software en een oppervlakte die het mariene organismen moeilijker maakt zich te hechten aan het vaartuig, dat vandaag officieel in gebruik wordt genomen.

 

Er is ook een filmpje beschikbaar waarop de Scarlet Knight in actie is te zien.


Bronnen: San Fransisco Chronicle, Rutgers University

Partners Maritiem Nederland