Grote vraag naar ombouw van HFO naar gasolie | Maritiem Nederland
Nieuws
Wolfard & Wessels maakt bunkertanks van kustvaartschepen geschikt voor laagzwavelige brandstof

Grote vraag naar ombouw van HFO naar gasolie

Jan Spoelstra | vrijdag 9 januari 2015
Zeevaart, Toeleveranciers

Kustvaartschepen tot 6.000 ton hebben zich de afgelopen maanden voorbereid op de zwavelnorm door bunkertanks voor zware olie aan te sluiten op het gasoliesysteem.

Wolfard & Wessels uit Hoogezand had in de laatste drie maanden van 2014 zijn handen vol aan ombouwprojecten van kustvaartschepen om deze gereed te maken voor lichte gasolie. Het gaat om schepen die regelmatig in de Noordzee, Baltische Zee of het Engelse Kanaal varen met een laadvermogen tot 6.000 ton; bij die tonnages loont het bijna niet om scrubbers te installeren. Per 1 januari is de zwavelnorm ingegaan, die schepen in SECA-gebieden verplicht om met laagzwavelige brandstof (<0,1 procent) te varen.

"Wij bouwden in de laatste drie maanden zo'n vier schepen per week om", aldus René Veldman, technisch commercieel manager bij Wolfard & Wessels. "Meestal sluiten we dan één of twee van de twee tot zes bunkertanks voor zware olie aan op het gasoliesysteem dat voorheen alleen in havens voor de hulpmotoren gebruikt werd."

Afhankelijk van de grootte en het operationele profiel verbruiken kustvaartschepen tot 6.000 ton zo'n 3 tot 10 kubieke meter brandstof per dag. Veldman: "We geven de omgebouwde schepen capaciteit voor 50 tot 100 kubieke meter gasolie mee, zodat ze vanuit bijvoorbeeld Antwerpen gemakkelijk heen en weer naar de Baltische Zee kunnen op zwavelarme brandstof."

Reders en kapitein-eigenaren verkeren in zwaar weer, met lage ladingtarieven, investeringen in ombouw en hogere brandstofkosten. De regelgeving lijkt op een slecht moment te komen. Veldman had het ondanks het extra werk dat het oplevert ook graag anders gezien: "Wij zien liever een florerende markt, met volop nieuwbouwprojecten waarbij we schepen volgens de laatste stand van de techniek kunnen bouwen."

Partners Maritiem Nederland