'Zuiderkruis' op oefening | Maritiem Nederland
Nieuws

'Zuiderkruis' op oefening

Tanja Veenstra | donderdag 25 januari 2007

In lijn met het nieuwe Seabasing-concept fungeren grotere marineschepen steeds meer als drijvende bases. De als Fast Combat Support Ship aangeduide bevoorraders kunnen ook zelfstandig opdrachten, zoals patrouilles, uitvoeren. ‘Hr. Ms. Zuiderkruis’ is zo’n bevoorrader en is in het kader van de permanente missie Veiligheid op en vanuit zee vertrokken naar het Caribisch gebied.

 

Voordat het schip vertrok, zette de bemanning de puntjes op de i met een rampenoefening. Dit gebeurde op het marineterrein en voor de kust van het Britse Devonport, vast adres voor het bijspijkeren van bemanningen van torpedobootjagers, fregatten, tankers en amfibische schepen.

 

Een oefendorp lag ter plaatse volledig in puin nadat er, zo vermeldde het scenario, een vernietigende orkaan overheen was geraasd. Onder toeziend oog van de - deels Nederlandse - staf van Flag Officer Sea Training (FOST) blusten de bemanningsleden branden, borgen ze doden en verdeelden ze voedsel en medische hulp onder overlevenden. Het duurde even voordat men controle had over de situatie, maar duidelijk is dat de bemanning vaker met dit bijltje heeft gehakt.

 

Kapitein-luitenant ter zee Oscar van Lent is verheugd dat hij de Zuiderkruis als eerste mag inzetten bij onder meer drugsbestrijdingsacties, reddingsoperaties en patrouilles rond de Cariben. Voor die werkzaamheden lijkt de A 832 misschien niet de meest voor de hand liggende keuze, maar schijn bedriegt. Het schip is tot meer in staat dan het afgeven van brandstof en goederen. Zo beschikt het over de juiste bewapening, sensoren en communicatiemiddelen (o.a. gevechtsinformatiesysteem Link 11) om een snelle drugsboot te volgen of tot stoppen te dwingen. Om ook de functie van drijvende basis uit te kunnen oefenen, zijn er een heli en twee nieuwe RHIBS (Righid Hull Inflatable Boats) aan boord.

Partners Maritiem Nederland