Zr.Ms. Zeeland tijdelijk gestationeerd in Caribisch gebied | Maritiem Nederland
Nieuws
Patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland verleende in 2017 noodhulp in de 'West' na orkaan Irma.

Zr.Ms. Zeeland tijdelijk gestationeerd in Caribisch gebiedRedactie | dinsdag 31 maart 2020
Marine

Patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland vertrekt naar Curaçao om Zr.Ms. Groningen tijdelijk af te lossen als stationsschip in het Caribisch gebied. De wissel is een gevolg van de coronapandemie. Zr.Ms. Zeeland, met aan boord een NH90-gevechtshelikopter, blijft voor drie maanden in ‘de West’.

Zr.Ms. Groningen keert terug voor een korte periode van onderhoud. De wissel tussen de Groningen en de Zeeland is een direct gevolg van het sluiten van het luchtruim van Curaçao voor inkomende vluchten, als gevolg van het coronavirus. De vliegbeperkingen zorgen er voor dat de bemanning van de Zeeland, die naar Curaçao zou vliegen om daar de bemanning van de Groningen over te nemen, nu varend naar het Caribisch gebied gaat. De reisbeperkingen hebben ook gevolgen voor onderhoudspersoneel van de marine dat ter plekke onderhoud aan de Groningen zou uitvoeren. Zij doen dat nu in Nederland, zodra de Groningen terug is.

Bemanning in quarantaine

De regering van Curaçao heeft inreisbeperkingen ingesteld om de bevolking van Curaçao te beschermen tegen het uitdijende coronavirus. De bemanning van de Zeeland krijgt hier ook mee te maken. Die is nu in Nederland al in quarantaine, om zieken te voorkomen en om te voldoen aan de inreisregels van Curaçao.

“Uiteraard heeft de bemanning en hun thuisfront zorgen over de mogelijke impact van het coronavirus op onze situatie, maar tegelijkertijd merk ik een enorme bereidheid om de taken waar wij als stationsschip voor staan uit te voeren”, zegt commandant kapitein-luitenant ter zee Paul Bijleveld.  “De zorgen proberen we aan de voorkant zo goed mogelijk weg te nemen door zo zorgvuldig mogelijk handelen, waarbij wij ons houden aan de richtlijnen van Defensie. De medische expertise aan boord speelt hierin een belangrijke rol.” De NH90 aan boord is indien nodig inzetbaar voor medische evacuatie.

Pilot wisselbemanning

Met de wissel tussen de Zeeland en de Groningen komt er ook een tijdelijke opschorting van de ‘pilot wisselbemanning’. Deze pilot houdt in dat er niet elke 4,5 maand een ander schip naar het Caribisch gebied vaart, maar dat alleen de bemanning invliegt en wisselt. De aanpassing van de pilot is onvermijdelijk door de impact van het coronavirus op de reismogelijkheden.

Het Oceangoing Patrol Vessel is in het Caribisch gebied onder meer verantwoordelijk voor kustwachttaken. Het schip kan ingezet worden voor drugsbestrijding en reddingsoperaties. Daarnaast is de marine paraat om noodhulp te verlenen, zoals na orkaan Irma op Sint Maarten. De Koninklijke Marine heeft permanent een zogeheten ‘stationsschip’ in het Caribisch gebied.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland