Zr. Ms. Zeeland in dienst gesteld | Maritiem Nederland
Nieuws

Zr. Ms. Zeeland in dienst gesteldJan Spoelstra | donderdag 29 augustus 2013
Marine

De Koninklijke Marine heeft sinds kort de beschikking over de derde uit een serie van vier Oceangoing Patrol Vessels, nadat ‘Zr. Ms. Zeeland’ op 23 augustus in dienst werd gesteld. Dat gebeurde voor de eerste maal niet in Den Helder, maar tijdens Sail in Vlissingen.

Tijdens zijn toespraak sprak viceadmiraal Matthieu Borsboom, Commandant Zeestrijdkrachten, zijn genoegen uit over het feit dat een jaar geleden toch niet besloten werd om twee van de vier OPV’s direct door te verkopen in het kader van de bezuinigingen. Met het Sail publiek als toeschouwers van het ceremonieel betoogde Borsboom dat de goederenstromen richting onze zeehavens, en de werkgelegenheid die dat tot gevolg heeft voor ons land, niet vanzelfsprekend zijn en dat we dat te danken hebben aan veilige handelsroutes door de inzet van dit soort moderne schepen en haar bemanning.

Het schip is ontworpen om met minimale operationele kosten taken laag in het geweldsspectrum uit te voeren. Het vaart dieselelektrisch en twee 5,4 megawatt dieselgeneratoren zorgen voor de stroomvoorziening. De OPV vaart slechts 22 knopen, aan boord staan wel twee onderscheppingsvaartuigen en in de toekomst komt er een NH-90 helikopter aan boord. De bemanning telt 55 koppen en de bewapening bestaat uit een 76 en 30 mm boordkanon en twee 12,7 mm mitrailleurs, wat relatief weinig is voor een marineschip van 108 meter lengte.

De OPV’s zijn enkele meters korter dan de 122 meter lange M-fregatten, maar wel 2 meter breder. Ondanks de lagere motorisering en geringere bewapening hebben de OPV’s een grotere waterverplaatsing dan de M-fregatten (3.750 ton in plaats van 3.300 ton). Dat komt doordat Damen Schelde Naval Shipyards een zwaarder staalsoort gebruikte en bepantsering aanbracht. Daarnaast is de constructie geoptimaliseerd voor kosten en niet voor gewicht, wat inhoudt dat er minder maar zwaardere onderdelen zijn gebruikt voor de stalen scheepsconstructie.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland