Zr.Ms. Schiedam op mijnenjacht in Oostzee | Maritiem Nederland
Nieuws
Onder toeziend oog van collega's van Zr.Ms. Willemstad (M864) verlaat Zr.Ms. Schiedam de haven van Den Helder.

Zr.Ms. Schiedam op mijnenjacht in OostzeeRedactie | dinsdag 25 augustus 2020
Marine

Zr.Ms. Schiedam is op weg naar de Oostzee. De mijnenjager sluit zich aan bij de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1. Dit Navo-vlootverband ruimt de komende drie maanden onder meer explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Uit beide oorlogen (1914-1918 resp. 1939-1945) liggen nog steeds mijnen en andere projectielen op de zeebodem, ook in de Oostzee. De explosieven kunnen voor zeetransport en visserij nog steeds gevaar opleveren. Daarom spoort het Navo-vlootverband ze op om ze vervolgens te vernietigen.

De inzet wordt gecombineerd met nautische en mijnenjachtoefeningen. Dit om de inzetgereedheid van de schepen op peil te houden, zowel individueel als in een internationaal eskader. Het Navo-vlootverband van mijnenbestrijdingsvaartuigen bestaat naast Zr.Ms. Schiedam uit schepen van onder meer België, Duitsland, Estland, Litouwen, Letland en Noorwegen.

Bevoorrading in havens

De Koninklijke Marine levert continu mijnenjagers aan de Navo voor snel inzetbare vlootverbanden. De hoofdtaak van de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1) is het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen bij militaire operaties.

Tijdens de reis worden Zr.Ms. Schiedam en de andere schepen van het eskader bevoorraad in havens in de Baltische staten, België, Denemarken, Polen en Zweden. Vanwege de Covid-19-maatregelen blijft de bemanning aan boord.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland