Zr.Ms. Karel Doorman verleent bijstand in de West | Maritiem Nederland
Nieuws
Ondersteunings- en bevoorradingsschip Zr.Ms. Karel Doorman zal drie maanden in het Caribisch gebied blijven.

Zr.Ms. Karel Doorman verleent bijstand in de WestRedactie | vrijdag 10 april 2020
Marine

Zr.Ms. Karel Doorman vertrekt op 13 april naar het Caribisch gebied. Het ondersteunings- en bevoorradingsschip ondersteunt de Antillen bij de bestrijding van de coronacrisis. De lokale overheden in 'de West' dienden de afgelopen weken verschillende bijstandsverzoeken in bij Defensie.

Zodra de Karel Doorman in de Caribische wateren ligt kunnen de Antillen onder meer terugvallen op transportondersteuning zodat de eilandbewoners voedsel krijgen. Daarnaast ondersteunt het marineschip desgewenst de kustwacht bij de maritieme grensbewaking. Ook kan het schip dienen als uitvalsbasis. Denk aan het snel aan land zetten van personeel en materieel om de lokale autoriteiten te ondersteunen bij het handhaven van de openbare orde. De Karel Doorman beschikt over medische faciliteiten om de lokale gezondheidszorg te ondersteunen bij niet Covid-19 gerelateerde spoedzorg.

Transporthelikopters

Twee Cougar-transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando gaan aan boord van Zr.Ms. Karel Doorman mee. De toestellen zijn in het Caribisch gebied beschikbaar voor medisch transport en medische evacuaties. Het schip beschikt over medische teams: één met chirurgische capaciteit, de ander voor basiszorg aan de wal. Drones van de landmacht en marine zorgen eventueel voor beeldopbouw in het gebied. Ook marinierseenheden met voertuigen en landingsvaartuigen zijn aan boord, zodat er transportcapaciteit in het gebied is. Indien nodig wordt er een extra marinierseenheid ingevlogen. Het schip heeft zelfs een orkaannoodhulppakket mee.

Samenwerking met Fransen en Britten

Defensie ondersteunt momenteel al met lokale eenheden bij onder meer de maritieme grensbewaking en het handhaven van de openbare orde. Met de nabijheid van Zr.Ms. Karel Doorman zorgt Defensie dat er snel extra ondersteuning ter plaatse is, wanneer daar om wordt gevraagd. Het stationsschip Zr.Ms. Zeeland is er al. Ook dit schip biedt de eilanden hulp.

Ook Frankrijk en het VK hebben elk een marineschip in het gebied. Met deze landen is een coördinatie-cel ingericht op Martinique om waar nodig samen te werken. Zo kan de Karel Doorman deze schepen voorzien van brandstof.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland