Zr.Ms. Holland onderschept drugs op Caribische Zee | Maritiem Nederland
Nieuws

Zr.Ms. Holland onderschept drugs op Caribische Zee

redactie | vrijdag 10 december 2021
Marine

Marineschip Zr.Ms. Holland heeft voor de derde keer in korte tijd een drugstransport onderschept. Op de Caribische Zee wist het patrouilleschip een snelle drugsboot te laten stoppen met aan boord twee opvarenden. Daarbij onderschepte het schip 235 kilo cocaïne.

De NH90-boordhelikopter ontdekte de drugsboot (een go-fast) bij een patrouille. Hierop zette Zr.Ms. Holland de achtervolging in met behulp van haar 2 snelle FRISC-onderscheppingsvaartuigen. Aan boord daarvan zat een gecombineerd team van de US Coast Guard en het Korps Mariniers. De NH90 ondersteunde de boardingoperatie vanuit de lucht.

De US Coast Guard hield beide opvarenden uit de Dominicaanse Republiek aan. De verdachten en de contrabande zijn overgedragen aan een schip van de Amerikaanse kustwacht voor vervolging in de Verenigde Staten. Eind oktober wist het schip ook al twee drugstransporten te onderscheppen.

Counterdrugs operaties

Zr.Ms. Holland is sinds mei actief in het Caribisch gebied. Het schip wordt onder meer ingezet voor counterdrugs operaties en bij humanitaire hulpverlening. Daarnaast wordt het ook ingezet voor diverse kustwachttaken in het Caribisch gebied zoals het opsporen van illegale visserij, milieudelicten en de inzet tijdens search and rescue. Het handhaven van de internationale rechtsorde is een van de grondwettelijke taken van Defensie.

Partners Maritiem Nederland