Zonneboten maken in recordtijd oversteek IJsselmeer | Maritiem Nederland
Nieuws
Piloot Jasper Spaans van New Nexus Solar Racing Team zette de snelste tijd neer (foto: Martijn Radstake)

Zonneboten maken in recordtijd oversteek IJsselmeerredactie | woensdag 18 september 2019
Jachtbouw & Watersport

Twee zonneboten hebben op 14 september in een recordtijd de oversteek over het IJsselmeer gemaakt. De omstandigheden waren niet ideaal, dus het record van 82 minuten voor het 22,4 km lange traject kan nog worden aangescherpt.

OP het traject van Stavoren naar Enkhuizen stond een aardige tegenwind en er was meer golfslag dan verwacht. Het energieverbruik lag daardoor behoorlijk hoog waardoor beide teams op de laatste loodjes van hun accu hebben gevaren. Maar dat is precies de bedoeling van zo’n tocht: met een lege accu over de finish, want dan heb je er echt tot het laatste moment alles uit gehaald.

DB-20 Solar Boat Racing team moest zelfs nog even alleen op de op dat moment beschikbare zonne-energie varen, waarbij het niet meer mogelijk is om te vliegen. Hiermee kan de accu dan weer een beetje worden opgeladen. New Nexus Solar Racing Team ondervond wat extra weerstand door de vertraging op de motor die vermoedelijk aan vervanging toe is.

Het New Nexus Solar Racing Team uit het Drentse Tynaarlo boekte de snelste tijd voor de oversteek. De snelste tijd wordt als ‘inland shore to shore’ tijds- en afstandsrecord erkend door Solar Sport One.

Wereldkampioen

De race werd gevaren met zonneboten die vallen binnen de V20 eenheidsklasse waarmee eerder ook de Nederlandse binnen wateren, het Gardameer en de kust van Monaco bevaren zijn. New Nexus Solar Racing Team en DB-20 Solar Boat Racing team eindigden dit zonnebootrace-seizoen respectievelijk als eerste en tweede in het wereldkampioenschap in de V20 klasse. In de V20 eenheidsklasse zijn accucapaciteit, zonnepaneelvermogen en het rompontwerp vastgesteld.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland