Zeven FSIV’s in aanbouw bij De Hoop | Maritiem Nederland
Nieuws
De 'Karina', de eerste uit een serie van zeven FSIV's voor Oceanografia. Foto: Shipyard De Hoop

Zeven FSIV’s in aanbouw bij De Hoop

Jan Spoelstra | donderdag 13 november 2014
Scheepsbouw, Shipyard De Hoop

Shipyard De Hoop bouwt momenteel aan zeven Fast Supply & Intervention Vessels voor Oceanografia. Bijzonder is de hybride voortstuwing, die uniek is voor dit soort kleinere snelle schepen.

Het eerste Fast Supply & Intervention Vessel ('Karina', 55 meter) dat Shipyard De Hoop bouwt voor de Mexicaanse offshore rederij Oceanografia heeft deze zomer proefgevaren. De schepen gaan lichte lading en personeel vervoeren van en naar offshore locaties in de Golf van Mexico. De Hoop heeft geprobeerd om het ontwerp volledig aan te passen op het operationele profiel van dit soort boten, zonder concessies te hoeven doen op het gebied van brandstofverbruik, snelheid en zeegang.

Uitdagingen

Analyse van het operationele profiel leidde tot drie uitdagingen bij het ontwerp. Allereerst zijn de meeste van dit type schepen geoptimaliseerd voor relatief weinig lading en een hoge snelheid, maar om brandstof te besparen wil Oceanografia ook efficiënt langzaam (13 knopen) kunnen varen. Daarnaast is manoeuvreren van dit soort lichte boten met relatief veel geïnstalleerd vermogen lastig. Wanneer je op DP moet manoeuvreren, wil je bovendien af van de voor dit type schip gebruikelijke vaste propellers, roeren en keerkoppelingen.

De bijlboeg was voor dit schip ook geen optie, omdat deze rompvorm volgens De Hoop is geoptimaliseerd voor zware zeegang, te veel weerstand oplevert bij lage snelheid en moeilijk kan manoeuvreren.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden ontwikkelde De Hoop een slanke maar traditionele waterverplaatsende romp, met scherpe spanten op de boeg en voorzien van een bulbsteven. Die scherpe boeg vermindert slamming, de bulbsteven dempt de boeggolf.

De romp is voorzien van een 'hull vane', ontwikkeld door de firma Van Oossanen. Dit is een soort spoiler of vleugel onderwater die de waterstroom richting de propellers optimaliseert. De hull vane heeft bovendien een stabiliserend effect bij hogere snelheid, omdat het de pitchbeweging tegengaat.

Voortstuwing

De nieuwe FSIV's krijgen een hybride voortstuwing. Bij snelheden boven de 13 knopen drijven de twee Caterpillar motoren (CAT3516) via tandwielkasten direct de schroeven aan. Bij lage snelheden worden de hoofdmotoren ontkoppeld, levert een van beide motoren stroom via een asgenerator en worden de schroeven via twee 350 kW elektromotoren aangedreven.

In dieselelektrische modus kunnen de schroeven zowel voor- als achteruitdraaien. Samen met de boegschroef kan het schip dan nauwkeurig via dynamic positioning manoeuvreren. De twee vaste schroeven zijn zo ontworpen dat het schip bij een vermogen van 3.400 kW (op 70 procent van het maximale toerental) en met 150 ton deklading 21,5 knopen vaart. De economische snelheid is 13 knopen bij een vermogen van 450 kW, het schip vaart dan dieselelektrisch op één motor.

De Karina heeft een achterdek met een oppervlakte van 200 vierkante meter waar 200 ton deklading op kan. Op het 40 vierkante meter metende voordek zitten slots voor twee twintigvoetscontainers. 

Naast deze offshore versie heeft Shipyard De Hoop ook een patrouilleboot met dezelfde rompvorm ontworpen.

Partners Maritiem Nederland