Zemship vaart op waterstof | Maritiem Nederland
Nieuws

Zemship vaart op waterstofRijkert Knoppers | donderdag 11 september 2008

In Hamburg vonden verleden week de eerste proefnemingen plaats met een door waterstof aangedreven schip voor honderd passagiers. Twee brandstofcellen met elk een vermogen van 50 kW zorgen voor de levering van de elektriciteit; een accu en een ultracondensator dienen als backup. Het is voor het eerst dat deze krachtbron, ontwikkeld voor onderzeeërs, toegepast wordt voor een civiel doel.

Twaalf minuten doet het Zemship (zero emission ship) erover om bij een aan het water gelegen bedrijfsterrein van de metro in Hamburg haar tank te vullen met waterstof. Als de tank op deze manier gevuld is met vijftig kilo samengeperst waterstof van min 253 graden Celsius kan het passagierschip drie dagen varen. Twee Proton Exchange Membrane (PEM) brandstofcellen zetten het waterstof om in elektriciteit.

 

Een accu en een ultracondensator springen bij piekbelasting bij, ook kunnen ze als reserve energiebron functioneren. Een speciaal ontwikkeld softwaresysteem zorgt voor het schakelen tussen brandstofcellen en de accu’s. Het 25 meter lange schip, dat met behulp van financiële steun van de EU is ontwikkeld, biedt ruimte aan honderd passagiers en gaat varen op het Alstermeer en de Elbe bij Hamburg. De maximum snelheid ligt op 14 km per uur.

 

Tankwagens leveren het benodigde waterstof in vloeibare vorm af bij het tankstation, dat door waterstofproducent Linde is ontwikkeld. Tijdens het overladen van het waterstof zet een verdamper het vloeibare waterstof om in gasvorm, waarna een compressor het onder een druk van 25 bar brengt. Tijdens een tweede compressiefase met een zogenaamde ionencompressor neemt de druk toe tot 350 bar. De innovatieve ionencompressor gebruikt geen mechanische zuiger maar een ionenvloeistof voor het comprimeren, met als voornaamste voordeel dat er minder bewegende delen zijn. Er ontstaat minder geluidsoverlast en er treedt geen vervuiling van het waterstof op, iets dat erg belangrijk is voor toepassing van de brandstof in de brandstofcellen. Het tankstation zal overigens niet alleen waterstof gaan leveren aan het Zemship, maar ook aan de zes brandstofcel-autobussen, die binnenkort in Hamburg gaan rijden.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland