Zeevaartonderwijs opent deuren | Maritiem Nederland
Nieuws

Zeevaartonderwijs opent deurenGerrit-Jan Hulsebos | zondag 4 maart 2007

Na tien jaar afnemende aantallen studenten bij de nautische opleidingen,

lijkt het tij eindelijk gekeerd

Zeebenen gezocht! Die naam droeg de in 2002 gestarte campagne van reders, brancheorganisaties en zeevaartscholen om de leerlingeninstroom van het zeevaartonderwijs te vergroten. Aan verkennende belangstelling van aankomende studenten geen gebrek. Het lopende studiejaar is in volle gang en de maritieme opleidingen lonken deze maanden met hun open dagen meer dan ooit naar een verse lichting schoolverlaters.

 

Persoonlijk

De ambitieuze doelstellingen voor groeiende in plaats van slinkende studentenaantallen mogen dan in het hoger nautisch onderwijs nog niet zijn gehaald, het tij is in ieder geval gekeerd. De afnemende trend van de afgelopen tien jaar is gestabiliseerd.

 

De zeevaartopleidingen hanteren elk hun eigen strategie. De Amsterdamse hbo-opleiding verruilde enkele jaren geleden het authentieke gebouw in de binnenstad voor een ogenschijnlijk anoniem plekje op de technische faculteit van de Hogeschool van Amsterdam. “Dat valt enorm mee,” vertellen derdejaars studenten Wouter Keesman en Stan Glas gemotiveerd tijdens een rondleiding. “Doordat de opleiding kleinschalig is, is het contact tussen studenten onderling en docenten erg persoonlijk, terwijl we toch gebruik kunnen maken van de meest moderne apparatuur en werkplaatsen van de andere technische studies. Bovendien hoef je hier niet verplicht het internaat in. Dat scheelt behoorlijk in de kosten.”

 

Docent Elektrotechniek en hoofd Opleidingen John Küchler noemt nog twee andere belangrijke kenmerken van Amsterdam: “De eerste periode van de verplichte stage vindt bij ons niet in het derde maar in het tweede jaar plaats. Dat verhoogt het rendement en de motivatie van de student tijdens de rest van de opleiding aanzienlijk. Verder biedt Amsterdam nog een unieke opleidingsvariant, want sinds enkele jaren is het mogelijk om na de propedeuse af te studeren als maritime manager. Dit is een aantrekkelijk afternatief voor studenten die niet willen varen, maar wel organisatietalent en commercieel inzicht hebben.”

 

Onder één dak

“In Rotterdam doen we het op onze eigen manier,” vertelt een enthousiaste Alco Weeke, afdelingsdirecteur Hoger Onderwijs van het Scheepvaart en Trans port College tijdens een voorlichtingssessie in het imposante gebouw aan de Lloydkade, waarin bijna al het Rotterdamse zeevaartonderwijs is gehuisvest. “Doordat we zoveel opleidingen onder één dak bundelen, kunnen we investeren in moderne faciliteiten en simulatoren. Onze nagebootste machinekamer is de enige van de vier hbo-zeevaartscholen die volledig operationeel is. Daarnaast hebben we nog de reguliere opleidingsschepen. Hiermee kunnen studenten in het echt proberen 500 ton te parkeren.” Niet veel later blijkt beneden in de werkplaats hoe serieus het is. Daar zijn studenten toevallig bezig de generator te synchroniseren met de ‘walspanning’. Een foutje en het licht gaat uit, net als aan boord.

 

“Moet ik mij nu al medisch laten keuren?” vraagt een bezoeker van de open dag. “Dat kan ik wel aanbevelen,” antwoordt Weeke. “Het zou jammer zijn als je pas in de eindfase van de opleiding hoort dat je medisch ongeschikt bent.” De keuring is nog het minste obstakel, want er komt nog wel meer bij kijken voordat je het water op mag. Het curriculum van de hbo-opleiding is behoorlijk intensief. Vooral wiskunde en de natuurkundige vakken ervaren studenten vaak als pittig. Weeke vraagt de belangstellenden op de man af naar hun vakkenpakket. Het studieprofiel Natuur en Techniek voldoet op papier het best. Voor andere kandidaten zijn er bijspijkermodules.

 

Voor Weeke ligt de kracht van de Rotterdamse opleiding in de praktische onderwijsbenadering en het eigen initiatief van studenten. “We doen heel veel samen met het bedrijfsleven. Zo hebben enkele studenten bij Huisman Itrec de rendementsverliezen van een grote kraan in kaart gebracht. Dat soort projecten, daar gaan we voor.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland