Zeesluis IJmuiden 27 maanden vertraagd | Maritiem Nederland
Nieuws
Overzichtsfoto aanleg nieuwe zeesluis IJmuiden (foto: Topview Luchtfotografie/Rijkswaterstaat)

Zeesluis IJmuiden 27 maanden vertraagdMischa Brendel | donderdag 5 juli 2018
Havenbedrijf Amsterdam

De aanleg van de nieuwe zeesluis IJmuiden, die de grootste ter wereld moet worden, is met 27 maanden vertraagd. Dit hebben Rijkswaterstaat en bouwcombinatie OpenIJ bekendgemaakt.

In december 2017 stelde OpenIJ (BAM en VolkerWessels) vast dat er aanpassingen in de constructie van de deurkassen nodig waren. Het aannemersconsortium koos voor het pneumatisch afzinken van de betonnen caissons (de zogenoemde caissonmethode), in plaats van het heien van 1.200 funderingspalen. Door dit pneumatisch afzinken werden de torsiekrachten echter te groot, zo stelden ingenieurs van OpenIJ begin 2017 al vast.

Nu is bekendgemaakt dat de deurkassen van de sluis nog steeds volgens de caissonmethode kunnen worden geplaatst, maar dat de aanpassingen in de bouw die daarvoor nodig zijn, wel meer tijd vergen. Er worden nu hulpconstructies gebouwd om het caisson tijdens het afzinken stabiel te houden, die na het afzinken weer worden afgebroken.

Hoewel de overige bouwwerkzaamheden van de sluis gewoon doorgaan, betekent dit dat de eerste schepen uiterlijk in januari 2022 pas gebruik kunnen maken van de nieuwe zeesluis. Tot die tijd kunnen schepen gebruik blijven maken van de Noordersluis.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland