'Zeehonden zijn visitekaartje voor de haven' | Maritiem Nederland
Nieuws
De zeehonden Rami en Corneel zijn in 2021 te zien in de film 'Wild life of Europe - De Nieuwe Wildernis 2.0'.

'Zeehonden zijn visitekaartje voor de haven'Redactie | vrijdag 25 september 2020
Havenbedrijf Rotterdam

Het gaat goed met de zeehondenpopulatie in de Rotterdamse haven. In de Zuid-Hollandse delta leven nu naar schatting 1500 grijze zeehonden en 1000 gewone zeehonden, aldus Marlies de Kraauw van A seal. Op 24 september liet de zeehondenopvang uit Stellendam de twee opgevangen zeehonden Rami en Corneel los op het Maasvlaktestrand.

Voor de nieuwe bioscoopfilm 'Wild Port of Europe – De Nieuwe Wildernis 2.0' over de natuur in de havens van Rotterdam en Moerdijk maakte Veldkijker opnamen van het loslaten van de zeehonden. "We hebben nog niet voldoende opnames in het afgelopen broedseizoen kunnen maken. Die zijn verplaatst naar het voorjaar. We verwachten nog steeds dat de première van de film in het najaar 2021 is", zegt Melanie Kutzke van Veldkijker. “De afgelopen maanden hebben we bijzondere opnames gemaakt van broedende torenvalken in containers, kiekendief op graslanden, broedende Kwikstaarten, spelende jonge bunzings, reeën op een zonnepark bij Shell Moerdijk en nu dus ook het loslaten van de zeehonden."

Visitekaartje

"De zeehonden bij eiland Kleine Beer zijn het visitekaartje van de haven", zegt Robbert Wolf, die het havenbedrijf adviseert. "Ze verwelkomen alle zeelieden die de haven verlaten of arriveren. De Fast Ferry van Hoek van Holland naar Maasvlakte maakt iedere tocht een ommetje om de passagiers de beesten te laten fotograferen. De zeehonden hebben hier hun plekje gevonden om hun maaltje bij elkaar te jagen en ongestoord te rusten. Ze eten per dag ongeveer tien procent van hun lichaamsgewicht aan vis op. Dus onze zeehonden verorberen al gauw een paar duizend kilo vis per dag."

Bedreigde zoogdiersoorten

Zowel de gewone zeehond (Phoca Vitulina) als de grotere grijze zeehond (Halichoerus grypus) staan op de Nederlandse Rode Lijst van (bedreigde) Zoogdieren. "Ondanks ons terughoudende opvangbeleid vangen we bij A seal jaarlijks ruim honden zeehonden op. Veel van onze patiënten zijn pups en juveniele dieren die een uitwendig trauma hebben opgelopen, van de moeder zijn gescheiden of ziek zijn door longontstekingen. Ook zien we dieren met zwerfafval rond de nek of romp", zegt Marlies de Kraauw van de zeehondenopvang.

Rami (zeehond 778) is een van de moeder gescheiden pup, die op 13 juli werd gevonden. Corneel (zeehond 781) kwam op 18 juli binnen met enkele uitwendige wonden. Na een verblijf van twee maanden in zeehondenopvang A seal zijn de dieren voldoende aangesterkt om te worden losgelaten.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland