Zeegras beschermt kust en beperkt klimaatimpact | Maritiem Nederland
Nieuws
Met de nieuwe planttechniek kunnen snel zeegrasvelden op de zeebodem in ondiep water worden aangelegd.

Zeegras beschermt kust en beperkt klimaatimpactRedactie | donderdag 8 oktober 2020
Maritieme Cluster, Baggeren

Met steun van Jan De Nul, DEME en het Portugese maritieme instituut CCMAR heeft UGent een zogeheten Baekeland-mandaat ontvangen voor onderzoek naar duurzame bescherming van kwetsbare kustgebieden door het gebruik van zeegrassen. Met het innovatieproject ‘PLANT ME’ wil het onderzoeksteam dit ecosysteem helpen herstellen door een nieuwe planttechniek voor zeegrassen te ontwikkelen.

De partners bundelen hun expertise als onderzoekers en waterbouwers, om de biodiversiteit van de planeet een duwtje in de rug te geven. Dezelfde partijen werken al samen in het Coastbusters-project, een onderzoeksproject rond een natuurgebaseerd type van kustverdediging. Hier ontstond het ‘PLANT ME’-concept dat zich toelegt op het beschermen van kuststroken door het aanplanten van zeegrasvelden.

Zeegrasvelden worden bedreigd door een slechte waterkwaliteit, plantenziektes, klimaatveranderingen en kusterosie. Zeegrassen zijn echter van groot belang voor ondiepe zeekustlijnen, want ze bieden een leefomgeving voor een zeer verscheiden onderwaterfauna en -flora en ze vangen meer CO2 op dan regenwouden. Bovendien zorgen zeegrassen ervoor dat golven tot 75 procent van hun kracht verliezen waardoor erosie aanzienlijk afneemt. 

Nieuwe planttechniek

Met ‘PLANT ME’ willen de onderzoekers het kustecosysteem helpen herstellen door een nieuwe planttechniek voor zeegrassen te ontwikkelen. Het grote voordeel van deze methode is dat ze goedkoop te produceren is en dat de gebruikte materialen bovendien biologisch afbreekbaar zijn. Met deze nieuwe techniek kunnen eenvoudig en snel nieuwe zeegrasvelden op de zeebodem in ondiepe wateren worden aangelegd.

Het project ‘PLANT ME’ past in een nieuwe stroming van onderzoeken naar innovatieve oplossingen om de kusten op een duurzame en efficiënte manier te beschermen. Traditionele golfbrekers en dijken verstoren in vele gevallen de natuurlijke aanvoer van zand. Vandaag werken wetenschappers met natuurgebaseerde oplossingen. Elementen die door de natuur worden aangereikt, worden op een innovatieve, duurzame en veerkrachtige manier ingezet om diezelfde natuur te beschermen. Naast kustbescherming wordt hiermee de biodiversiteit op de grens tussen land en water bevorderd.

Sustainable Development Goals

De Sustainable Development Goals van de VN vormen een referentiekader voor het project. Met ‘PLANT ME’ levert het onderzoeksteam een bijdrage aan een set van doelstellingen die focussen op klimaat en biodiversiteit. Bovendien verenigt dit project de academische en bedrijfswereld met als doel tot concrete resultaten te komen.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland