Nieuws
Golven en getijden verspreiden 1,8 miljoen kubieke meter zand langs de lokale kust (foto: Chris Taylor/HaskoningDHV)

Zandmotor HaskoningDHV stopt kusterosie bij Norfolk

redactie | vrijdag 19 juli 2019
Baggeren

Deze week start aan de kust van het Engelse Norfolk het eerste zandmotor-project buiten Nederland. Een groot schip gaat 1,8 miljoen kubieke meter zand opbrengen om de kusterosie tegen te gaan die verschillende dorpen en bedrijfsterreinen bedreigt, waaronder de strategisch belangrijke Bacton Gas Terminal.

De oplossing is geïnspireerd op de zogenoemde zandmotor die Royal HaskoningDHV eerder met succes toepaste voor de Nederlandse kust bij Den Haag. Het Britse zandmotorproject (sandscaping) werd opgestart na een zware storm in december 2013, die ernstige schade aan de kliffen toebracht. Met als desastreus gevolg dat de bestaande zandbuffer bij de Bacton Gas Terminal (die van groot belang is voor de nationale energievoorziening) bijna halveerde. Bovendien veroorzaakte de storm ernstige overstromingen in de nabijgelegen dorpen.

Natuurlijke verdedigingswal

De 'zandmotor' maakt gebruik van een baggerschip dat zand van de zeebodem oppompt en dit vervolgens opbrengt op het strand. Bulldozers brengen het zand daarna op de gewenste plek. Het strand wordt hierdoor een stuk hoger en breder, waarna de golven en getijden het zand geleidelijk verder langs de lokale kust verspreiden. Deze natuurlijke verdedigingswal vrijwaart de kust bij zware stormen van verdere erosie. Het project herstelt ook de recreatiestranden die hier voorheen waren en creëert duinen die de biodiversiteit bevorderen.

In het project werkt een groot aantal partijen samen, waaronder Shell en Perenco die de gasterminal exploiteren, de gemeente North Norfolk, Royal HaskoningDHV, de Engelse Environment Agency (equivalent van Rijkswaterstaat) en The Crown Estate, de beheerder van onder meer de zeebodem.

Sarah Bütikofer, gemeenteraadslid van North Norfolk: “Het is echt geweldig te zien hoe dit innovatieve project mensen, huizen, bedrijven en infrastructuur beschermt tegen de verwoestende kracht van de Noordzee. Het laat bovendien prachtig zien hoe we met technische ingrepen de natuur kunnen versterken."

Exportproduct

“De zandmotortechniek maakt gebruik van de kracht van natuurlijke processen om kusterosie een halt toe te roepen en de stranden in deze schilderachtige regio te herstellen. Dit vlaggenschipproject is de opmaat naar nog veel meer zandmotortoepassingen in het VK en elders in de wereld”, zegt Jaap Flikweert, Flood and Coastal Management Advisor bij HaskoningDHV. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland