WPCI versoepelt milieueisen | Maritiem Nederland
Nieuws
De hoofdmotor van de Morning Lena.  Foto: Erik van Huizen

WPCI versoepelt milieueisenErik van Huizen | maandag 13 februari 2012

Het World Port Climate Initiative (WPCI) heeft de milieueisen voor de zeevaart om in aanmerking te komen voor een korting op het havengeld, versoepeld.

Met de versoepeling hoopt het WPCI dat er meer milieuvriendelijke schepen in aanmerking komen voor de korting en dat de rederijen meer hun best gaan doen om korting te kunnen krijgen. De korting bedraagt volgens het Havenbedrijf Rotterdam zo’n 2.000 euro per bezoek aan de haven.

Het WPCI voerde de Environmental Ship Index (ESI) vorig jaar in. De havens van Le Havre, Bremen, Hamburg, Antwerpen, Amsterdam en Rotterdam ontwierpen de ESI. Het certificaat wordt op verzoek van het schip verstrekt. De index zegt iets over de uitstoot van NOx, SOx en CO2 van de schepen. Havens kunnen de index gebruiken om schepen te belonen en duurzaam gedrag te stimuleren. Inmiddels geven elf havens een beloning. Per 1 januari waren 570 zeeschepen opgenomen in de index.

Op verzoek van de rederijen heeft het WPCI de ESI per 1 januari aangepast. Zo werd de Europese zwavellimiet van 0,1 procent voor brandstoffen vervangen door de internationale limiet van 0,5 procent. Ook werd het systeem versimpeld. Zo wordt nu alleen nog maar onderscheid gemaakt tussen diesel en stookolie. Vorig jaar werd ook nog meegewogen of het schip de brandstof gebruikte op de oceaan, de kustwateren of in de haven.

 

Regels aangepast

In 2011 was het de bedoeling dat de korting op het havengeld werd gegeven aan schepen die 31 of meer punten hadden gehaald. Dit bleek te streng. Alleen een autocarrier van de Zuid-Koreaanse rederij EUKOR kwam ervoor in aanmerking. Omdat de haven van Rotterdam duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, paste het Havenbedrijf Rotterdam de regels aan. De top 25 van meest duurzame schepen kreeg alsnog korting. Daarmee was zo’n 53.000 euro gemoeid.

De aanpassing van de eisen heeft grote gevolgen voor de punten die de schepen behalen. Had de autocarrier ‘Morning Calm’ vorig jaar nog een ESI-score van 24,5, met de nieuwe eisen is de score 35,5. De autocarrier ‘Tarifa’ is met een score van 23,7 het een na laatste schip in de top 25 van 2011. Dit schip zou volgens de nieuwe berekeningsmethode een score van 33,7 verdienen. Allemaal ruim boven de 30 dus, de score die nodig is om in aanmerking te komen voor de korting op het havengeld die kan oplopen tot zo’n 10 procent.

EUKOR was in 2011 de duurzaamste rederij van de Rotterdamse haven, met zes autocarriers in de top 25. De ‘Morning Carol’ (bouwjaar 2008) van EUKOR stond met een index van 34,8 op de eerste plek. De rederij kreeg van het Havenbedrijf Rotterdam dan ook het predicaat ‘meest duurzame rederij in de Rotterdamse haven in 2011’.

De Morning Lena werd in 2010 bij Hyundai in Zuid-Korea gebouwd en kreeg als ESI-score 33,5. Het schip vaart onder Panamese vlag, is ruim 232 meter lang en ruim 32 meter breed, en heeft dertien dekken waarop zo’n 7.800 Hyundai’s en Kia’s van Zuid-Korea naar Nederland kunnen worden vervoerd. In de machinekamer staat een Hyundai motor van 14.300 kW.

De goede ESI-scores komen volgens EUKOR-topman Martin Malmfors doordat de rederij verder gaat dan een goede service aan de klanten bieden. “Wij zijn heel erg bezig om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken. Ook hebben we op al onze nieuwe schepen een systeem om ballastwater te reinigen. Dat zorgt ervoor dat organismen niet van de ene kant naar de andere kant van de wereld kunnen worden getransporteerd. Tevens krijgen al onze nieuwe schepen een olie bilge scheider van 5 ppm; de MARPOL-regels verplichten 15 ppm. Bovendien zijn we op al onze schepen druk bezig met het scheiden van afval. En we gaan ermee door, we komen terug. Als het aan mij ligt, staan we hier ieder jaar.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland