Wiskundig model moet walvis beschermen | Maritiem Nederland
Nieuws
Aanvaringen tussen walvissen en schepen vormen een van de belangrijkste doodsoorzaken van walvissen.

Wiskundig model moet walvis beschermen

Angelique Bosman | woensdag 9 juli 2014
Zeevaart

De Sri Lankese blauwe vinvis leeft in drukke wateren te midden van veel scheepvaartverkeer. Marinebiologe Asha de Vos wil met wiskundige modellen deze walvissen beschermen.

Asha de Vos, marinebiologe aan de Universiteit van Californië, werkt momenteel aan een computermodel om het aantal scheepsaanvaringen met de bedreigde Sri Lankese blauwe vinvis terug te dringen. Met behulp van sighting locations en satellietdata betreffende temperatuur, chlorofyl concentraties en saliniteit in het water, worden habitat modellen samengesteld. Als bekend is welke condities walvissen aantrekken, kunnen er gebieden worden geïdentificeerd waar de zoogdieren zich verzamelen. Daar worden de scheepsroutes vervolgens naast gelegd om te zien waar de schepen en de walvissen samenkomen. Vervolgens kunnen die gebieden worden aangemerkt en vaarroutes worden aangepast om zo de kans op botsingen te verkleinen.

De zee bij Sri Lanka behoort tot een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld. In 2012 werd een dode blauwe vinvis gevonden rond de boeg van een containerschip dat aankwam in Colombo, Sri Lanka’s belangrijkste internationale haven. Dagen later werd een ander karkas gevonden, drijvend in zee, met wonden veroorzaakt door een schip. Maar voor iedere walvis die wordt gevonden, worden er minimaal tien niet gevonden omdat de karkassen zinken of verder de zee op worden gedreven. Aanvaringen tussen walvissen en schepen vormen een van de belangrijkste doodsoorzaken van walvissen over de hele wereld.

Partners Maritiem Nederland