Windturbines op jackets | Maritiem Nederland
Nieuws

Windturbines op jacketsJan Spoelstra | dinsdag 15 april 2014
Offshore Wind

Makkelijke constructielocaties raken volgebouwd en offshore windturbines worden steeds groter en zwaarder. Daarom staan volgens het Duitse staalconcern Salzgitter AG offshore windturbines in de toekomst op jackets.

Het Duitse staalconcern Salzgitter AG, met zusterbedrijf Delta Staal in Oosterhout als opslag- en distributielocatie in de Benelux, heeft een slimme en efficiënte bouwmethode voor zogenaamde jackets ontwikkeld. Via deze methode kunnen jackets snel en efficiënt in serie gebouwd worden en dat maakt ze geschikt als fundatie voor offshore windturbines.

Jackets kennen we in de maritieme wereld alleen als onderstel van offshore olie- en gasplatform of als fundatie voor transformatorstations voor offshore windparken. Het zijn vaak op maat gemaakte constructies die erg arbeidsintensief en kostbaar zijn. Dat maakt ze tot op heden ongeschikt voor offshore windparken, omdat je niet voor elke windmolen een aparte jacket gaat oprichten.

“Toch zie ik een aantal ontwikkelingen in de markt waardoor we in de toekomst niet onder het gebruik van jackets uit zullen komen bij de bouw van offshore windparken”, aldus Georg Michels van Salzgitter. “Windturbines worden steeds groter en zwaarder. Tegenwoordig zijn windturbines van 4 tot 5 megawatt gangbaar op de Noordzee en in de nabije toekomst zullen 8 megawatt windturbines de standaard worden.”

Die zwaardere lasten zijn niet meer te ondersteunen door de monopiles, die toch ook al een diameter van 10 meter hebben. Monopiles vereisen bovendien een homogene en stevige ondergrond - liefst niet al te diep - en die locaties raken inmiddels volgebouwd. Volgens Michels zijn tripods te groot en zwaar om op termijn te kunnen concurreren met stalen onderstellen.

Jackets moeten wel goedkoper worden wanneer je deze in serie wilt bouwen. “Dat doen we door een kit aan te leveren waarmee fabricagelocaties aan de slag kunnen”, legt Michels uit. De stalen buizen kunnen in X-vormige verbindingsstukken geschoven worden op plaatsen waar twee buizen elkaar kruisen, en K-vormige verbindingstukken op de hoeken van het jacket doen hetzelfde op de hoeken van het onderstel waar twee buizen op uit komen. Lassers hoeven vervolgens alleen nog maar eenvoudige orbital welds (lasnaden) te lassen om de verbindingen tot stand te brengen, waar normaal lastige arbeidsintensieve en dure contour welds gangbaar zijn. “Als je deze bouwmethode combineert met het gebruik van langere stalen buizen, kan een jacket 20 tot 30 procent goedkoper gefabriceerd worden.”

Salzgitter heeft de productie van de standaardonderdelen voor jackets nog niet opgestart, maar de technologie is inmiddels uitontwikkeld. Het wachten is op een ontwikkelaar van een groot windmolenpark op zee die grote, zware windmolens in uitdagende zeebodemcondities wil bouwen. Volgens Michels duurt dat nog drie tot vier jaar.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland