Nieuws
Nederland kan nog zóveel meer windmolens en zonnepanelen plaatsen (foto: Sweco)

Wind op zee en smart grids zetten Nederland op voorsprongredactie | woensdag 27 maart 2019
Offshore Wind, MET Event

Als we 'wind op zee' én onze slimme energie-infrastructuur op de juiste manier inzetten, kan Nederland een internationale koploper in de energietransitie worden. Dat stelt ingenieursadviesbureau Sweco in het rapport ‘The Limits to Renewable Energy’.

Het rapport beschrijft waarom sommige landen er wel in slagen om succesvol over te stappen naar duurzame energie en andere landen niet. Behalve de aanwezigheid van natuurlijke hulpbronnen en de elektriciteitsinfrastructuur spelen volgens Sweco ook de energiedichtheid, de politieke ambitie en de economische situatie in een land hierbij een rol.

Costa Rica, Noorwegen en Zweden - drie landen die nu voorop lopen in de energietransitie - zetten hun watervoorraden en hoogteverschil in om met waterkrachtcentrales energie op te wekken tegen lage kosten. Denemarken en Schotland maken volop gebruik van windenergie, in 2016 produceerden zij 50 procent van hun bruto-elektriciteitsverbruik uit hernieuwbare energiebronnen. 

"Nederland heeft een lange kustlijn met ondiep water. Deze is uitermate geschikt voor het plaatsen van windmolens. En wind op zee is nu net die duurzame opwekker waar de afgelopen jaren grote sprongen zijn gemaakt als het gaat om kostenefficiëntie", zegt Johan Seuren, senior adviseur Duurzame Energie bij Sweco Nederland.

Elektriciteitsinfrastructuur

Ook de elektriciteitsinfrastructuur is van invloed op het al dan niet behalen van de beoogde nationale energietransitiedoelen. Seuren: "Om de energie uit natuurlijke hulpbronnen optimaal te kunnen verwerken, is een flexibele elektriciteitsinfrastructuur (smart grid) nodig om het wisselende aanbod te balanceren met de vraag. Overschotten moeten voorkomen of opgeslagen worden en tekorten opgevangen. Nederland is een koploper op dit gebied. Overtollige elektriciteit kan opgeslagen worden in elektrische auto’s en weer geleverd worden als er een tekort is."

Het begint bij ambitie

Gelet op deze factoren, heeft Nederland veel potentie. "Costa Rica heeft laten zien dat het begint bij ambitie en het stellen van doelen. Ook als we kijken naar andere Europese landen dan zien we dat terug. Noorwegen heeft daardoor de meeste elektrische auto’s ter wereld en Denemarken, met meer dan 40 procent, het hoogste aandeel windenergie. Dit is allemaal terug te herleiden naar politieke keuzes en consistent beleid. Met wind op zee en smart grids hebben wij ook de kans om koploper te worden", meent Seuren.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland