Consortium Panamakanaal dreigt met stilleggen werkzaamheden | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Gerardo Pesantez / World Bank

Consortium Panamakanaal dreigt met stilleggen werkzaamheden

Mischa Brendel | dinsdag 7 januari 2014
Zeevaart, Baggeren, Grote kanalen

De plannen om honderd jaar na de ingebruikname van het Panamakanaal in 1914 de vaarroute geschikt te maken voor grotere schepen gingen al niet door, nu komt daar onenigheid over het te gebruiken cement bij. 

De werkzaamheden aan de nieuwe sluizencomplexen van het Panamakanaal verlopen niet vlekkeloos. Op 30 december jongstleden stelde het consortium GUPC (bestaande uit het Spaanse Sacyr Vallehermoso, het Italiaanse Impregilo, het Panamese Constructora Urbana SA en het Belgische Jan De Nul) een ultimatum van 21 dagen om met een oplossing te komen voor een kostenoverschrijding van 1,6 miljard dollar (1,18 miljard euro) op het project.

Het consortium bouwt de nieuwe sluizencomplexen die de toegang tot het Panamakanaal voor grotere schepen mogelijk moet maken. Er is echter onenigheid ontstaan over het gebruik van lagekwaliteitcement. GUPC heeft in zijn voorstel het gebruik van dit cement opgenomen, maar vanwege de beperkte levensduur van dit cement (het vernieuwde kanaal zou het hierdoor niet langer dan honderd jaar uithouden) wil opdrachtgever ACP (Panama Canal Authority) cement van hogere kwaliteit gebruiken. Dit betekent echter een extra kostenpost van 1,18 miljard euro en GUPC wil deze extra kosten niet voorschieten.

Tot het ultimatum van GUPC is verlopen, blijft het consortium gewoon doorwerken. GUPC verwacht dat ACP binnen de gestelde deadline zal reageren en dat er gekozen zal worden voor het goedkopere alternatief, waardoor de extra kosten van 1,18 miljard euro uitblijven.

ACP beweert op zijn beurt dat het consortium de redenen om het werk eventueel stil te leggen niet goed heeft onderbouwd. De werkzaamheden zouden volgens het contract alleen mogen worden stilgelegd wanneer de opdrachtgever de rekeningen niet binnen de gestelde tijd betaalt en daar is hier geen sprake van. GUPC moet de extra kosten dan ook eerst zelf dragen.

Het expansieproject van het Panamakanaal is voor 72 procent voltooid; de bouw van de nieuwe sluizencomplexen 65 procent. De oorspronkelijke opleverdatum van de sluizencomplexen is eerder al verschoven van oktober 2014 naar juni 2015.

Partners Maritiem Nederland