Werken met buitenlandse krachten wordt nog complexer | Maritiem Nederland
Nieuws
Nederlandse scheepswerven en reparatiewerven maken vaak gebruik van buitenlandse arbeidskrachten.

Werken met buitenlandse krachten wordt nog complexerRedactie | donderdag 12 maart 2020
Maritieme Cluster

Het werken met buitenlandse arbeidskrachten (werknemers en zzp’ers) wordt nog complexer. Sinds 1 maart is een meldplicht voor buitenlandse arbeidskrachten van kracht. En uiterlijk per 30 juli moet de herziene Europese Detacheringsrichtlijn in de Nederlandse wetgeving zijn verwerkt. Er is een online meldloket ingesteld.

Deze wetswijzigingen hebben gevolgen voor alle partijen die werken met buitenlandse arbeidskrachten. De meldplicht op grond van de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie per 1 maart en de aankomende herziening van de Detacheringsrichtlijn leidt ertoe dat buitenlandse arbeidskrachten meer rechten krijgen. Er zullen meer controles komen op de naleving van de nieuwe regels. Werkgevers en inleners van personeel die zich niet aan de nieuwe regels houden kunnen rekenen op forse (keten)boetes.

Online meldloket

De nieuwe verplichtingen gelden niet alleen voor arbeidskrachten uit andere EU-landen. Ook buitenlandse werkgevers (dienstverrichters) en meldingsplichtige zelfstandigen uit de EER-landen (Noorwegen, Liechtenstein en IJsland) en Zwitserland die tijdelijk in Nederland komen werken, moeten hun komst van tevoren melden bij het Nederlandse online meldloket. Ook de komst van alle gedetacheerde werknemers moet vooraf worden gemeld.

Als klant/opdrachtgever (dienstontvanger) zijn bedrijven verplicht om te controleren of er gemeld is en of de melding juist is. Het bedrijf ontvangt bericht als de buitenlandse werkgever of zelfstandige zijn komst heeft gemeld. Deze melding is online in te zien en te controleren. De melding bevat de gegevens van de zelfstandige of het bedrijf en de werknemers die voor het bedrijf komen werken, het adres van de werkplek, een beschrijving van de werkzaamheden en hoe lang deze duren. Staan er onjuistheden in de melding, dan kan het bedrijf dit online melden.

Meer informatie over de nieuwe regelingen is te vinden op de Posted Workers website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland