Werken in de maritieme sector: ins en outs | Maritiem Nederland
Nieuws
Er bestaan verschillende opleidingen die een gedegen voorbereiding geven op een baan in de sector.

Werken in de maritieme sector: ins en outsPartnercontent | donderdag 28 november 2019
Arbeidsmarkt

Bij de maritieme sector wordt er meestal meteen gedacht aan de scheepvaart, havens en visserij. De sector is echter veel diverser dan deze deelgebieden. Er is bij bedrijven in de maritieme sector veel vraag naar goed geschoold personeel. Voor uitvoerende functies én voor banen waarin innovatie een belangrijke rol speelt. Maritiem Nederland klaarstomen voor de toekomst is het gemeenschappelijke doel.

Het gaat goed met de economie. Er is sprake van een krappe arbeidsmarkt, wat betekent dat er veel vraag is en weinig aanbod. Ook in de maritieme sector is deze tendens merkbaar. Bedrijven in deze sector staan te springen om enthousiast, geschoold personeel dat hun organisatie vooruit gaat helpen.

Maar wat is maritiem precies? Deze sector, waarin meer dan 250.000 mensen werkzaam zijn, is dynamisch en altijd in beweging. Het is een drukke sector waarin veel geregeld moet worden om processen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. In totaal zijn er meer dan 17.000 bedrijven in actief: werkzoekenden hebben het voor het uitkiezen.

Profiel ideale kandidaat

Binnen de maritieme sector is er vooral vraag naar technisch personeel, maar ook voor kandidaten die geen technische scholing hebben, zijn er volop mogelijkheden. Mensen die voor het maritieme kiezen hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn gedreven, gemotiveerd en enthousiast. Regelen en de handen uit de mouwen steken is wat ze graag doen. Het werk is verantwoordelijk en goed kunnen samenwerken in teamverband is van groot belang. Uiteraard is het profiel van dé ideale kandidaat afhankelijk van de desbetreffende functie en het bedrijf waar gesolliciteerd wordt.

Soorten functies

Binnen de maritieme sector zijn er beroepen voor mensen met een uiteenlopende achtergrond. Er zijn verschillende soorten functies te bekleden. Een greep uit het aanbod: kapitein op een binnenvaartschip, havenmedewerker, machinist, projectmanager of marketingmedewerker.

Het hangt er ook vanaf in welke deelsector iemand te werken komt: havens, maritieme dienstverlening, scheepsbouw, visserij, waterbouw, offshore, marine… Het werk vindt dus niet alleen op zee plaats, maar ook op het land. Verder zijn er voldoende doorgroeimogelijkheden en het gebeurt regelmatig dat mensen in een andere deelsector gaan werken.

Opleidingen en omscholing

Om in de maritieme sector aan de slag te kunnen is scholing belangrijk. Er bestaan verschillende opleidingen die een gedegen voorbereiding geven op een baan in de sector. Ook omscholing is vaak mogelijk. Hierdoor kunnen mensen die in een andere sector werken zich omscholen en de sprong wagen.

Studenten die geen recht (meer) hebben op studiefinanciering en niet voldoende spaargeld hebben kunnen ervoor kiezen om een lening af te sluiten. Zo’n lening moet uiteraard terugbetaald worden, maar het is absoluut een slimme investering in de toekomst.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland