Wereldprimeur voor de marine tijdens At Sea Demonstration 2015 | Maritiem Nederland
Nieuws
Zr. Ms. De Zeven Provinciën met de zwarte Smart-L radar.

Wereldprimeur voor de marine tijdens At Sea Demonstration 2015

Angelique Bosman | woensdag 28 oktober 2015
Marine

De ‘Zr. Ms. De Zeven Provinciën’ heeft als eerste marineschip ooit met zijn Smart-L Extended Long Range radar een ballistische raket buiten de dampkring gevolgd en gelijktijdig zichzelf en het eskader verdedigd tegen inkomende antischeepsraketten.

Dit was een wereldprimeur tijdens de At Sea Demonstration (ASD) afgelopen week voor de kust van Schotland. Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Zeven Provinciën heeft een vijandelijke raket gevolgd die met 7.000 kilometer per uur door de ruimte vliegt, en gelijktijdig een vlootverband beschermd tegen antischeepsraketten. De Zeven Provinciën maakte hiervoor gebruik van een gemodificeerde Smart-L radar. Deze in Nederland door Thales ontwikkelde radar stelt het schip in staat om vroegtijdig een ballistische raket waar te nemen en gelijktijdig in de eigen luchtverdediging te voorzien. Alle vier de luchtverdedigings- en commandofregatten (LCF) van de Koninklijke Marine zullen vanaf 2019 voorzien zijn van deze radar.

Tijdens de At Sea Demonstration testten landen de NAVO Integrated Air and Missile Defense capaciteit. Er deden fregatten en destroyers uit Nederland, de Verenigde Staten, Canada, Engeland, Frankrijk, Italië, Noorwegen en Spanje mee, in totaal ging het om tien schepen uit acht verschillende landen. Deze landen maakten gedurende het event gebruik van nieuwe technologie voor het uitvoeren van gelijktijdige lucht- en raketverdediging. De demonstratie werd geleid door de Nederlandse commandeur Frank Sijtsma samen met een internationale staf aan boord van Zr. Ms. De Zeven Provinciën.

In onderstaande animatie van het MediaCentrum Defensie is te zien hoe het Nederlandse fregat Zr. Ms. De Zeven Provinciën een ballistische raket detecteert en volgt, en doorgeeft via Link 16 aan een Amerikaans AEGIS marineschip voor vernietiging van de ballistische raket met een SM-3 missile:

Partners Maritiem Nederland