Wereldprimeur: sleephopperzuiger op bio-stookolie | Maritiem Nederland
Nieuws
Sleephopperzuiger Willem van Oranje tijdens het bunkeren van de bio-stookolie

Wereldprimeur: sleephopperzuiger op bio-stookolieRedactie | donderdag 17 oktober 2019
Baggeren

Sinds 2015 werkt Boskalis met brandstoffenleverancier GoodFuels samen in het programma 'Boskalis on Bio'. De maritieme aannemer laat nu de 143 m lange sleephopperzuiger 'Willem van Oranje' als eerste baggerschip ter wereld opereren op 100 procent bio-stookolie. 

De zwavelvrije duurzame residuale brandstof is volledig vervaardigd uit afgewerkt frituurvet en bevat geen fossiele bestanddelen. Hierdoor wordt een substantiële CO2-reductie van 90 procent gerealiseerd, wat bijdraagt aan een reductie van de totale uitstoot van Boskalis.

De primeur voor de Willem van Oranje is een nieuwe mijlpaal in het testprogramma ‘Boskalis on Bio’ dat in 2015 samen met motorenfabrikant Wärtsilä en GoodFuels is gestart. Met dit programma zet Boskalis in op een forse CO2-reductie voor haar materieel. Inmiddels heeft Boskalis op zowel bagger- als offshore-schepen evenals droog grondverzetmaterieel diverse biobrandstof blends getest als alternatief voor fossiele brandstoffen. Bijvoorbeeld bij de aanleg van het natuurgebied Marker Wadden en de aanleg van de exportkabel naar offshore windpark Borssele.

De 143 meter lange sleephopperzuiger Willem van Oranje, die sinds 2010 in gebruik is, heeft een beuncapaciteit van 12.000 kubieke meter en een totaal geïnstalleerd vermogen van 13.870 kW. Het schip kan baggeren tot een diepte van 62 meter en wordt wereldwijd ingezet voor de meest uiteenlopende maritieme infrastructuurprojecten.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland