Weer groot project Van Oord in Indonesië | Maritiem Nederland
Nieuws

Weer groot project Van Oord in IndonesiëIndra Waardenburg | donderdag 13 december 2012
Baggeren, Van Oord

Baggerbedrijf Van Oord heeft de opdracht gekregen voor het uitdiepen van de haven en het opspuiten van een nieuw haventerrein in Tanjung Priok, in Noord-Jakarta.

Tanjung Priok is de grootste containerhaven van Indonesië. Van Oord start in het tweede kwartaal van 2013 met de baggerwerkzaamheden, die twee jaar tijd in beslag nemen en het bedrijf 150 miljoen euro opleveren. Van Oord zal voor het project 25 miljoen kubieke meter zand, steen, klei en bagger uit de haven halen, wat voor een groot deel in gesloten bekkens naast de nieuw te bouwen terminal geperst wordt. De overige benodigde tien miljoen kubieke meter zand haalt het baggerbedrijf uit de zeebodem. Met de nieuwe terminal kan Indonesië de capaciteit van de haven uitbreiden met 4,5 miljoen TEU.
Voor de werkzaamheden zet Van Oord sleephopperzuigers, een cutterzuiger en een backhoe in. "Waarschijnlijk gaat het om twee sleephopperzuigers. Eén daarvan zou best weleens de 'Vox Máxima', het grootste baggerschip ooit in Nederland gebouwd, kunnen zijn, maar dat ligt helemaal aan de algehele planning", aldus Robert de Bruin, woordvoerder bij Van Oord.
Het baggerbedrijf is al langer actief in Indonesië. Eind september startte Van Oord met de aanleg van een kunstmatig eiland in de Jakarta Baai, ten noorden van Jakarta. Hiervoor baggert het bedrijf twintig miljoen kubieke meter zand. De aanleg van dit eiland valt binnen het Papuk Nagah Indah ontwikkelingsplan, waarbij drie opgespoten eilanden met een totale oppervlakte van 800 hectare zorgen voor extra woonruimte. Van Oord is ook aanwezig op het eiland Sumatra, waar het baggerbedrijf het toegangskanaal naar de haven van Bengkulu onderhoudt.
Verder is het bedrijf momenteel betrokken bij een groot project in Australië, het Ichthys LNG project, voor het uitgraven van een 18 kilometer lange geul. De Bruin: "De regionale aanwezigheid zorgt ervoor dat we deze projecten goed op elkaar kunnen afstemmen. En natuurlijk leidt de aanwezigheid ook weer tot nieuwe opdrachten."

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland