Wedstrijd met door menskracht aangedreven onderzeeërs | Maritiem Nederland
Nieuws

Wedstrijd met door menskracht aangedreven onderzeeërsDe TU Delft doet jaarlijks mee met een internationale wedstrijd met door menskracht aangedreven onderzeeërs. Dat levert vaak fraaie staaltjes technologie op.

In juni van dit jaar doet het WASUB team van de TU Delft mee met de International Submarine Race. Het gaat om een race voor bemande, door menskracht aangedreven onderzeeboten. Het team bestaat uit voornamelijk studenten Maritieme Techniek, maar ook de studies Werktuigbouw, Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Elektrotechniek, Bestuurskunde en Industrieel Ontwerpen zijn vertegenwoordigd.

De race levert vaak nieuwe inzichten op in het gebruik van nieuwe materialen, efficiënte rompvormen en innovatieve voortstuwingsmethoden. Het team van de TU Delft wil het snelheidsrecord van 7,5 knopen (ruim 13,5 km/h) verbreken.

Lichaamsbeweging

De kracht van de bestuurder loopt via een trapsysteem, met een ketting naar achteren. Kort voor de schroeven zit de haakse overbrenging. De feitelijke voortstuwing geschiedt via twee contra roterende schroeven die achter elkaar zijn geplaatst. Het WASUB team maakt daarvoor gebruik van een coaxiale as: een holle as voor de voorste propeller met daarin de as voor de achterste propeller.

“Het voordeel van deze configuratie is dat we geen draaimoment op de romp krijgen dat we daarna weer moeten compenseren”, aldus Marjolein ten Hacken die als race captain in het WASUB team zit en verantwoordelijk is voor het organiseren van de tests en het in acht nemen van de protocollen tijdens de race. “Dit jaar hebben we de schroeven samen met maritiem onderzoeksinstituut MARIN volledig opnieuw ontworpen en aangepast op de rompvorm.”

Voor het leveren van de kracht heeft de TU Delft een lading studenten en andere geïnteresseerden op een hometrainer gezet en gekeken wie het meeste vermogen wegstampt. “Om het record te halen moet de piloot gedurende tien seconden zo’n 850 watt leveren, nadat de onderzeeër eerst rustig op gang getrapt is.” Ter vergelijking: topsprinters uit het peloton van de Tour de France leveren in het laboratorium een piekvermogen van zo’n 2.000 watt.

Deze exercitie lijkt dus niet alleen goed voor het opleiden van techneuten, ook lichaamsbeweging krijgt aandacht. Overigens maakt het gewicht van de piloot niet uit. Hij moet met een duikfles in het vaartuig dat helemaal onderwater komt te staan passen, dat is het enige criterium. Middels lood of drijfmiddel wordt de dichtheid van het geheel gelijk gebracht met die van het water.

Automatische piloot

Het sturen gaat met vier vleugels in een plus-configuratie: twee verticale roeren boven en onder om te sturen en twee horizontale roeren om te duiken of stijgen. De roeren worden alle elektrisch aangestuurd. Het zwaartepunt van het vaartuig ligt onderin, zodat het zichzelf stabiliseert.

“Ook nieuw dit jaar is het experimenteren met een automatische piloot, zodat de bestuurder alleen maar hoeft te trappen straks.” Ten Hacken meldt dat het vaartuig voorzien is van een bewegingssensor die versnellingen in alle richtingen en rotaties meet. “Die informatie kun je terugrekenen naar snelheid en naar de positie van de onderzeeër. We weten echter nog niet of dit nauwkeurig genoeg is.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland