Wedloop Panama en Nicaragua in aantocht | Maritiem Nederland
Nieuws
Het Panamakanaal uit de Pedro Miguelsluis met zicht op de Millennium Brug en de Guillardkloof.

Wedloop Panama en Nicaragua in aantocht

Jan van den Berg | maandag 1 september 2014
Zeevaart, Grote kanalen

Wie heeft of krijgt het grootste kanaal dat de Atlantische Oceaan en Grote Oceaan met elkaar verbindt? De komende zeven jaar valt een aardige wedloop te verwachten, waarbij het niet om een enkel doelpunt gaat, maar om miljardeninvesteringen.

In 2016 zijn de nieuwe sluizen van het Panamakanaal gereed. Dan kunnen aanzienlijk grotere schepen het kanaal passeren. Ligt het maximum nu op schepen met een lading van ruim 50.000 ton ofwel 5.000 TEU; over twee jaar is het kanaal geschikt voor schepen tot 120.000 ton dan wel 12.000 TEU. Het is de vraag of dit voldoende is. Zo zijn de grootste containerschepen al anderhalf keer zo groot.

En dus is het niet verwonderlijk dat er al wordt nagedacht over nog grotere sluizen. Begin augustus is er overleg geweest tussen de Panama Canal Authority, de eigenaar van het kanaal, en de China Harbour Engineering Company. Het gaat om verkennende besprekingen. Maar duidelijk is dat er in China belangstelling is om nog grotere sluizen te financieren en te bouwen. Wat de capaciteit hiervan moet zijn, is niet bekend. We mogen aannemen dat die voldoende zal zijn voor schepen met een laadvermogen tot 250.000 ton; het maximum dat voor het Suezkanaal geldt.

Intussen heeft de overheid van Nicaragua een overeenkomst gesloten met de HKND Group om een concurrerend kanaal door dat land aan te leggen. De aanleg zou 40 miljard euro kosten. In 2020 moet dit kanaal gereed zijn. Voorheen werd dit als een dwaas plan opgevat, maar na goedkeuring van het Nicaraguaans parlement en Chinezen die klaar staan met 40 miljard euro en het kanaal vijftig jaar lang willen exploiteren, zou dit een serieuze concurrent voor Panama worden. Naast een breedte van de sluizen van 64 meter is de grote troef van Nicaragua de diepgang van 20 meter, die de geplande 15,2 meter diepgang van het vernieuwde Panamakanaal overtreft.

Partners Maritiem Nederland