Waterstof als energiedrager | Maritiem Nederland
Nieuws

Waterstof als energiedragerJan Spoelstra | woensdag 10 juli 2013
Havens

Brandstofcellen en waterstof, dat in containers op een ponton langszij een zeeschip gesleept kan worden, kunnen schepen in dichtbevolkte havengebieden voorzien van echt schone stroom.

Een recent onderzoek van het Amerikaanse Sandia National Laboratories heeft aangetoond dat brandstofcellen een commercieel aantrekkelijk en technisch haalbaar alternatief zijn om schepen in de haven van stroom te voorzien. In opdracht van de Amerikaanse overheid onderzocht het onderzoeksinstituut hoe de schadelijke emissies van dieselgeneratoren aan boord in veelal dichtbevolkte havengebieden kunnen worden teruggedrongen.

Het onderzoek evalueerde een eenvoudige opstelling van vier veertigvoets containers op een ponton dat langszij een zeeschip gesleept kan worden. In twee containers zit de waterstof opgeslagen en in de andere twee liggen de PEM (proton exchange membrane) brandstofcellen. In deze cellen wordt het waterstof gescheiden in twee protonen en twee elektronen, waarbij de protonen door een membraam gaan en de elektronen door de stroomkring (via het schip) lopen. Aan de andere kant van het membraam reageert het geheel met zuurstof uit de lucht tot water - een proces waar energie bij vrijkomt en wat de drijvende kracht achter de energievoorziening is. Vier containers leveren zo gedurende 48 uur 1,4 MW aan elektrisch vermogen, genoeg om een middelgroot zeeschip gedurende zijn verblijf in de haven van stroom te voorzien.

Het systeem is nog niet feitelijk gebouwd of getest. Joe Pratt, ingenieur bij Sandia National Laboratories ging wel met dit concept langs alle grote West-Amerikaanse havens, om de technische en commerciële haalbaarheid te toetsen. Met de huidige waterstofprijs in Amerika (4 dollar per kg) is het systeem qua kosten voor de energie competitief met het verstoken van stookolie in generatorsets.

Het systeem pakt het zelfde probleem aan als de walstroomaansluiting van Stena Line in Hoek van Holland. Ook de U.S. Navy maakt al gebruik van walstroom. Volgens Pratt verplaats je het probleem van uitstoot dan naar de energiecentrale, terwijl brandstofcellen alleen maar water uitstoten.

Pratt ontwikkelt momenteel een commerciële toepassing voor de brandstofcellen in containers. Op Hawaï worden containers over de eilanden verdeeld door ze op zee over te slaan op drijvende platforms, waarbij dieselgeneratoren in containers het geheel van stroom voorzien. In zo’n situatie in het volgens de ingenieur nog maar een kleine stap om de container met dieselgeneratoren te vervangen door een container met brandstofcellen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland