Wärtsilä LNG-motoren voor vijftien Shell tankers | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: VEKA Shipbuilding

Wärtsilä LNG-motoren voor vijftien Shell tankersJan Spoelstra | dinsdag 29 december 2015
Scheepsbouw, Binnenvaart, LNG

De vijftien op LNG varende binnenvaarttankers die VEKA Shipbuilding gaat bouwen voor het Belgische Plouvier Transport krijgen Wärtsilä dual-fuelmotoren. De schepen gaan varen in opdracht van Shell Trading Rotterdam.

VEKA Centromost in Polen bouwt de schepen en op VEKA's locatie in Werkendam worden de tankers afgebouwd. De Wärtsilä motoren draaien voor 95-99 procent op vloeibaar aardgas (LNG). De geschiktheid van deze dual-fuelmotoren voor de binnenvaart is inmiddels bewezen door de positieve ervaringen opgedaan met deze motoren aan boord van de ‘Eiger’ van de Danser Group en de ‘Sirocco’ van Chemgas Barging.

Shell zal de nieuwe 110 meter lange binnenvaartschepen inzetten ter ondersteuning van haar activiteiten in de ARA-regio (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) en op de Rijnvaart in Duitsland en Zwitserland. Het Wärtsilä-pakket voor elk schip omvat een 6-cilinder Wärtsilä 20DF Dual Fuel hoofdmotor, Masson keerkoppeling, een LNGPac-brandstofsysteem (ontwikkeld in nauwe samenwerking met Cryonorm) en een schroef in een HR-straalbuis. De leveringen van Wärtsilä starten in juni 2016.

De schepen komen vanaf eind 2016 tot medio 2018 in de vaart. Ze zullen brandstof bunkeren op de LNG breakbulk terminal naast de Gate terminal op de Maasvlakte. Deze terminal wordt medio 2016 opgeleverd.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland