Walstroom voor Rijksrederij en vissers Scheveningen | Maritiem Nederland
Nieuws

Walstroom voor Rijksrederij en vissers Scheveningen

Antoon Oosting | vrijdag 10 maart 2017
Havens, Visserij

Vissersschepen en de schepen van Rijkswaterstaat en de Kustwacht kunnen vanaf nu zonder ronkende generatoren in de Scheveningse haven aanmeren.

En ineens was het stil toen de ronkende dieselaggregaten uitgingen en de ‘Barend Biesheuvel’ voor zijn energievoorziening overschakelde op stroom van de wal. Daarmee had dit patrouillevaartuig van de Nederlandse Kustwacht woensdagmiddag 8 maart omstreeks half vijf de primeur van het eerste schip dat in de haven van Scheveningen gebruikmaakt van walstroom.

De komende maanden is het de bedoeling dat zoveel mogelijk schepen van de Rijksrederij (Rijkswaterstaat en Kustwacht) en de vissersvaartuigen van rederijen als Cornelis Vrolijk en Jaczon, die Scheveningen als hun thuishaven hebben, hun elektriciteitsnetwerken aan boord zo hebben aangepast dat ze op de kastjes van het nieuwe walstroomnet kunnen aansluiten. Daarmee sluit Scheveningen aan bij het rijtje zeehavens van Hoek van Holland, IJmuiden en Den Helder dat hier naast tal van binnenhavens ook al over beschikt.

Met de walstroom moet de luchtkwaliteit in de omgeving van de Scheveningse haven er flink op vooruit gaan. In ruil voor de investering van 20.000 tot 80.000 euro die de rederijen per schip extra moeten uitgeven, moeten zij flink op hun energieverbruik kunnen besparen. Ze krijgen daarvoor vijf jaar lang stroom tegen gereduceerd tarief. Rederij Vrolijk, waarvan Jaczon inmiddels een onderdeel is, heeft tien schepen, zes in Scheveningen en vier in IJmuiden, die allemaal geschikt worden gemaakt voor walstroom.

Partners Maritiem Nederland