Wagenborg start bouw snelle passagiersdienst Ameland | Maritiem Nederland
Nieuws

Wagenborg start bouw snelle passagiersdienst Ameland

Jan Spoelstra | donderdag 20 juli 2017
Scheepsbouw

Op donderdag 20 juli start Wagenborg Passagiersdiensten de bouw van de Snelle veerdienst voor 48 passagiers die vanaf het eerste kwartaal in 2018 tussen Holwerd en Ameland moet gaan varen.

Daartoe sloot Wagenborg Passagiersdiensten op 19 mei een bouwovereenkomst met scheeps- en jachtbouwer Gebr. Van Enkhuizen uit Makkum. De bouw van het casco vindt plaats bij N. Dijkstra Metaalbewerking in Harlingen.

Twee 600 pk sterke Yanmar motoren geven het schip (22 x 6,1 meter, diepgang 1,1 meter) een snelheid van ongeveer 40 km/h, waarmee de overtocht ongeveer 20 minuten duurt. Het 42 ton wegende schip wordt dieseldirect aangedreven met twee vaste schroeven.

Alternatieven?

"We hebben allerlei andere typen voortstuwing bekeken, van dieselelektrisch, tot volledig elektrisch," vertelt Ger van Langen, directeur van Wagenborg passagiersdiensten, die daarvoor elektrische veerboten in Noorwegen en Zweden bezocht. "Uiteindelijk hebben we meerdere argumenten die voor de korte periode van 10 jaar waarin we dit schip gaan inzetten pleiten voor deze conventionele aandrijving." Zo heeft Wagenborg een onderhoudscontract met hetzelfde bedrijf dat ook de huidige watertaxi's onderhoudt, en daartoe is vergelijkbare techniek logistiek handiger.

Daarnaast biedt Wagenborg de sneldienst voor een meerprijs van 7,50 euro per enkele reis aan. "Voor die prijs valt vooralsnog geen elektrische boot op deze lijn in te zetten," aldus van Langen. Maar, voor de lange termijn gaan wij onze verantwoordelijkheid nemen. Wij ontwikkelen bij Wagenborg een nieuw vervoersconcept voor de veerdiensten tussen het vaste land en Ameland en Schiermonnikoog dat alle verwachtingen zal overtreffen." Meer wil Van Langer er vooralsnog niet over kwijt, maar duidelijk is dat deze boot een tijdelijke oplossing is, in de toekomst moet er zonder ecologische voetafdruk gevaren worden naar Ameland en Schiermonnikoog.

In navolging op de adviezen van het Open Plan Proces die in oktober 2016 zijn gepresenteerd om de optredende vertragingen van de veerdienst Ameland - Holwerd het hoofd te bieden, heeft Wagenborg Passagiersdiensten met de bouw van dit schip opvolging gegeven op het advies de vervoermiddelen uit te breiden. Met de komst van deze sneldienst wordt het voor reizigers nog gemakkelijker om op een snelle en comfortabele manier van en naar Ameland te reizen. 

Deze sneldienst zal naast de reguliere veerdienst het vervoer van passagiers gaan verzorgen. Samen met Arriva is Wagenborg Passagiersdiensten bovendien bezig met een optimale verbinding tussen Ameland en Leeuwarden.

De afgelopen jaren heeft Wagenborg Passagiersdiensten ervaring opgedaan met een sneldienst die uitgevoerd wordt door de Watertaxi. De Watertaxi’s hebben echter een beperkte ruimte voor maximaal 12 personen. De huidige Watertaxi’s blijven wel op afroep beschikbaar. 

Partners Maritiem Nederland