Wagenborg en Niestern Sander bouwen nieuw onderhoudsschip voor NAM | Maritiem Nederland
Nieuws

Wagenborg en Niestern Sander bouwen nieuw onderhoudsschip voor NAMJan Spoelstra | donderdag 18 juli 2013
Offshore, Scheepsbouw

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft een contract gesloten met rederij Wagenborg voor onderhoudswerkzaamheden aan haar platforms in de Noordzee.

Op 11 juli werd de samenwerkingsovereenkomst tussen de NAM en Wagenborg ondertekend. Wagenborg laat hiervoor een nieuw onderhoudsschip bouwen bij Niestern Sander uit Delfzijl.

De NAM kijkt momenteel kritisch naar de manier waarop productieplatforms in de Noordzee onderhouden worden. Een woordvoerder van de NAM laat weten dat onderhoud en service nu vaak per helikopter gebeuren. Om verschillende redenen is dat minder en minder rendabel. Allereerst worden gasvelden steeds kleiner, wat ertoe leidt dat er steeds meer platforms komen wat de kosten van onderhoud opdrijft. In de tweede plaats is er steeds meer apparatuur aan boord van platforms nodig om ook de laatste restjes gas uit de zeebodem te halen. Wanneer je het helikopterdek weg kunt halen, kun je veel ruimte winnen. Je hoeft dan ook geen accommodatie en noodvoorzieningen voor het onderhoudspersoneel op het platform beschikbaar te hebben.

Wagenborg ontwikkelde met Niestern Sander een nieuw scheepsconcept: het walk-to-work schip. In het schip komen verschillende functionaliteiten voor het eerst samen. Het schip biedt ruimte aan twintig bemanningsleden en aan twee ploegen van in totaal veertig onderhouds- en servicemedewerkers. Chemicaliën kunnen veilig worden opgeslagen, vervoerd en verladen naar platforms en een bewegingsgecompenseerde kraan kan zwaar materieel verplaatsen. Met een mobiele installatie kunnen putten opnieuw worden opgestart.

De benaming walk-to-work komt door de geïntegreerde Ampelmann. Dit is een platform dat deining compenseert en waardoor onderhouds- en servicepersoneel op zee veilig naar hun werk - het platform - kunnen lopen bij golfhoogtes tot 2,5 meter. Normaal gesproken wordt een Ampelmann vercharterd, maar nu wordt het systeem voor het eerst al in het scheepsontwerp geïntegreerd.

Het schip wordt 79 meter lang, 15 meter breed, steekt 5,4 meter diep en krijgt een geïnstalleerd vermogen van ongeveer 10.000 pk waarmee het 12,5 knopen moet kunnen varen. De bijzondere boegvorm dient voor een stukje stabiliteit bij hoge golven en lage snelheid.

Op de artist impressions die bij het persbericht meegestuurd werden, zien we een Voith Schneider Propeller. Deze voortstuwing - met vertikaal stekende schroefbladen waarvan de hoek ten opzichte van de draaibeweging varieert, wat voor de voortstuwing zorgt - kan snel de voortstuwingsrichting variëren, wat deze voortstuwing uitermate geschikt maakt voor dynamische positionering. Daarnaast kan de Voith Schneider Propeller gemakkelijk de rolbeweging van het schip compenseren. Samen met de Ampelmann krijgt het schip zo een hele grote inzetbaarheid bij moeilijke weersomstandigheden. Echter, het schip wordt pas in 2015 opgeleverd en de inkoop van alle equipment is nog niet rond.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland