Wagenborg doopt eerste EasyMax | Maritiem Nederland
Nieuws
In 2017 won Wagenborg Shipping de KVNR Shipping Award voor de Egbert Wagenborg (foto: Wagenborg)

Wagenborg doopt eerste EasyMax

Antoon Oosting | dinsdag 25 april 2017
Scheepsbouw

Hoeveel het er uiteindelijk worden, is nog onduidelijk want dit is afhankelijk van de ontwikkeling van de markt. Maar het is in ieder geval de eerste van een serie, de ‘Egbert Wagenborg’ die vrijdag 21 april in Delfzijl werd gedoopt.

Het is de eersteling van een geheel nieuw type schip, door Wagenborg de EasyMax genoemd, met als motto ‘Easy to operate, maximum performance’. Wat Wagenborg betreft is het de standaard voor duurzame scheepvaart want het aanzienlijke draagvermogen van 14.200 ton en een ruimvolume van 625.000 cubic feet (circa 17.700 m³) gaat gepaard met een zeer laag brandstofverbruik.

Wagenborg kiest vooralsnog voor gebruik van gasolie in het SECA-gebied van de Noord- en Oostzee, een belangrijk vaargebied voor de nieuwe EasyMax, maar in het ontwerp is ruimte voor de inbouw van een scrubber (rookgaswasinstallatie) dan wel ombouw van de motor naar dual-fuelgebruik met LNG. 

Weinig verspilling

In het ontwerp heeft Wagenborg geprobeerd zoveel mogelijk laadvermogen te creëren met zo weinig mogelijk verspilling van ruimte en toename van gewicht. Met een lengte van 149,95 meter, breedte van 15,90 meter en een diepgang van 8,60 meter is de EasyMax het grootste schip dat ooit binnendijks in Noord-Nederland is gebouwd. Die afmetingen zijn ook het grootste wat de werf Koninklijke Niestern Sander, een dochtermaatschappij van Wagenborg, aan kan.

De EasyMax beschikt over twee grote vierkante ruimen, van 13,5 meter breed, 12,1 meter hoog en respectievelijk 47,36 en 64,38 meter lang. Daarmee kan het zowel zware als lichtere lading aan van hout- en papierproducten en open-top lading met de luiken open. Met een ijsversterkte romp is het schip wereldwijd inzetbaar, inclusief vaargebieden als de Baltische Zee, Noordzee, Middellandse Zee, via de St. Lawrence Seaway de Amerikaans-Canadese Grote Meren, Panamakanaal en het Suezkanaal.

In afwijking met het grootste deel van de vloot heeft Wagenborg voor de EasyMax gekozen voor een schip met brug en accommodatie verwerkt in het voorschip. In een traditioneel schip met brughuis achterop bestaat deze plek uit veel loze ruimte. Met een brug voorop hoeft ook geen rekening te worden gehouden met een zichtbeperking van een brug achterop waarmee over de lading moet worden heengekeken. Zo kon het brughuis ook een hele verdieping lager worden, is de gewichtsverdeling van het schip meer in balans en hoeft er ook met ballastwater minder te worden getrimd. 

Aerodynamisch

Met de combinatie van een 2.999 kW MAK-hoofdmotor, tandwielkast, propeller in een straalbuis is de EasyMax uitgerust met een energiezuinige voortstuwingsinstallatie die garant staat voor een extreem laag brandstofverbruik. Om de windweerstand zo laag mogelijk te houden heeft het brughuis ook nog eens een aerodynamische vorm gekregen.

Mooi filmpje inclusief tewaterlating van de Egbert Wagenborg:

 

Partners Maritiem Nederland