Waddenfonds investeert fors in waterstofschepen | Maritiem Nederland
Nieuws
Hoewel er vrij weinig scheepvaartverkeer is op de Waddenzee, houdt Rijkswaterstaat continu een oogje in het zeil.

Waddenfonds investeert fors in waterstofschepenRedactie | woensdag 15 juli 2020
Scheepsbouw

Het Waddenfonds steekt 8 miljoen euro in de vergroening van de scheepvaart op de Waddenzee. In 2030 moeten alle schepen in de beroepsvaart op waterstof varen.

Met het Green Shipping-project wil het Waddenfonds binnen tien jaar een groot deel van de waddenvloot verduurzamen. In 2030 moet de CO2-uitstoot van de vloot met 60 procent zijn afgenomen en moeten alle schepen in de beroepsvaart op waterstof varen.

“Green Shipping is in meerdere opzichten belangrijk voor de Waddenzee. Met innovaties zorgen we ervoor dat een belangrijke sector als de scheepvaart klaar wordt gemaakt voor de toekomst. En nog belangrijker, het milieu van de kwetsbare Waddenzee is er zeer bij gebaat”, zegt voorzitter Henk Staghouwer van het Waddenfonds.

Geld voor refit Ecolution

Green Shipping bestaat uit tien deelprojecten. Een van de projecten is het ‘waterstof voor walstroom’-project. Tijdens dit project wordt een mobiele brandstofcel getest in Groningen Seaports en de havens van Den Helder en Harlingen. Deze installatie kan schepen voorzien van groene stroom, ook op plekken in havens waar vaste walstroom niet voorhanden is, omdat de aanlegkosten hoog zijn.

Het groen gespoten zeiljacht Ecolution op de werf van NG Shipyards in Lauwersoog (foto: Stichting WadDuurzaam). Tekst gaat verder onder de foto.

Het groen gespoten zeiljacht Ecolution op de werf van NG Shipyards in Lauwersoog.

Ook zeiljacht 'Ecolution' van de in 2014 overleden ruimtevaarder en uitvinder Wubbo Ockels maakt deel uit van het Green Shipping-project. Het schip wordt omgebouwd en geschikt gemaakt voor waterstof. "Dankzij de subsidie van het Waddenfonds is er financieel geen beletsel meer om de Ecolution om te bouwen tot waterstofschip’’, zegt Albert Keizer van NG Shipyards in Lauwersoog, de werf die de refit gaat verzorgen. Als het project succesvol is, zet dit de deur open om ook andere middelgrote en grotere schepen om te bouwen.

Servicevaartuig Den Helder

Twee andere projecten vinden plaats in de haven van Den Helder. Daar komt een servicevaartuig op waterstof, gebouwd door Damen, en een lokaal zonnepark met een elektrolyser voor de productie van groene waterstof.

De totale investering voor Green Shipping bedraagt de komende vier jaar zo’n 26 miljoen euro. Het project is onderdeel van het Investeringskader Waddengebied (IKW) van de drie Waddenprovincies.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland