VVD stelt Kamervragen over 'besmet droogdok' | Maritiem Nederland
Nieuws
In 2014 was het bezoek van de Oasis of the Seas nog een grote publiekstrekker (foto: Ries van Wendel de Joode/HbR)

VVD stelt Kamervragen over 'besmet droogdok'

Lennart Kik | woensdag 28 februari 2018
Maritieme Cluster

VVD-Kamerleden Remco Dijkstra en Dennis Wiersma willen van minister Van Nieuwenhuizen (IenW) en haar collega Koolmees van Sociale Zaken weten waarom internationale reders van cruiseschepen de scheepswerven in Nederland lijken te mijden. Hoewel de sector voor onderhoud en refit ‘booming’ is, is er sinds 2014 geen groot cruiseschip voor onderhoud naar Nederland gekomen.

In 2014 deed cruiseschip 'Oasis of the Seas' van Royal Caribbean (RCCL) het Rotterdamse droogdok van Damen (toen nog Keppel Verolme) aan. De Inspectie SZW voerde een grootscheeps onderzoek uit en constateerde dat 124 Filipijnse werknemers van RCCL geen tewerkstellingsvergunning hadden. De inspectie schreef boetes uit van in totaal 992.000 euro, die in augustus vorig jaar definitief werden. Inmiddels heeft RCCL bezwaar aangetekend tegen de boetes.

Sindsdien lijken grote cruiserederijen Rotterdam te mijden alsof het droogdok 'besmet' is, zo constateerde het FD op 12 februari. Hoewel het Rotterdamse dok het grootste in zijn soort is, kiezen de reders voor het onderhoud van hun schepen voor havens als Hamburg en Brest waar ze niet voor onaangename verrassingen worden geplaatst.

Economische schade

De VVD-Kamerleden stellen dat de voortdurende onduidelijkheid over toepassing van regelgeving en lopende rechtszaken kan leiden tot grote economische schade voor de Nederlandse onderhoudssector. Ze vragen de ministers of er sprake is van verplaatsing van dit type werk aan cruiseschepen naar Duitsland en Frankrijk en welke schade dit oplevert voor de Nederlandse economie. Een andere vraag is of er in Duitsland en Frankrijk ook boetes worden opgelegd voor hetzelfde type overtredingen en of er nog wel sprake is van een gelijk speelveld.

Brandbrief

Een brede vertegenwoordiging van overheden en de maritieme sector (gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Regio Rotterdam- Drechtsteden, NML, KVNR, NMT, Rotterdam Maritime Services Community, Cruise Port Rotterdam en CLIA Europe) heeft hierover een brandbrief gestuurd. Dijkstra en Wiersma willen van de ministers weten of ze nog van plan zijn actie te ondernemen.

Partners Maritiem Nederland