Vrouwen welkom in onderzeeboten | Maritiem Nederland
Nieuws
Luitenant-ter-zee Sitara Hartsteen wende snel aan het leven in de 'onderwatermaatschappij'.

Vrouwen welkom in onderzeebotenRedactie | woensdag 22 januari 2020
Marine

De Onderzeedienst was de enige plek bij Defensie waar nog geen vrouwen aan boord mochten werken. Na een geslaagde proef, waarin vrouwen succesvol meedraaiden aan boord als one-of-the-crew, laat de marine 'per direct' vrouwen toe als bemanningsleden bij de onderzeeboten.

Dat vrouwen toegelaten zouden worden tot de Onderzeedienst stond al vast, maar de afspraak was dat de nieuwe boten zouden worden ingericht voor gemengde bemanningen. De ervaringen van andere Navo-landen lieten echter zien dat aparte voorzieningen aan boord niet nodig zijn en integratie soms in de weg staan.

Om dat te toetsen startte de marine een jaar geleden een pilot. “Die ging niet om het vaststellen òf je met vrouwen kan varen, maar om te bekijken welke leefregels er moesten komen zodat dames mee konden draaien”, zegt groepscommandant Onderzeedienst kapitein-ter-zee Herman de Groot.

Uit Canadees/Australisch onderzoek kwam naar voren dat het strikt scheiden van leefruimten en sanitair een spelbreker vormt bij de integratie van vrouwen aan boord. “Op basis van die conclusie hebben we slechts kleinere aanpassingen gedaan om meer privacy te creëren. Aanpassingen die, zo bleek later, ook door de mannen in dank werden afgenomen”, aldus De Groot.

Sprong in het diepe

Luitenant-ter-zee 2OC Sitara Hartsteen waagde de sprong in het diepe. Enkele maanden later heeft ze het naar haar zin. Het oefenprogramma brengt haar in contact met alle aspecten van het varen met Zr. Ms. Dolfijn. Zoals wat te doen bij brand en bij een lekkage. Ook is ze inmiddels gewend geraakt aan het leven onderwater en alle beperkingen die dat met zich meebrengt. Zo zit iedere dag douchen er niet in, maar dat wende volgens haar gelukkig snel.

Dat de pilot is geslaagd, verbaast korporaal Technische Dienst Marieke van Dijk niet. Vrouwen maken al sinds 1982 deel uit van de marine. Dat zij nu ook gaan deelnemen aan het leven onder de zeespiegel, komt niet als een verrassing, al gaat dit niet altijd van een leien dakje. De onderwatermaatschappij mag zo nu en dan een ruw, rafelig randje hebben, op Van Dijk maakt dat weinig indruk. De wapenspecialiste beschouwt zichzelf inmiddels als one-of-the-crew.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland