Vox Amalia begint met eerste baggerproject | Maritiem Nederland
Nieuws
De Vox Amalia is deze week al aan het 'rainbowen' voor de kust van Den Helder

Vox Amalia begint met eerste baggerprojectRedactie | vrijdag 20 maart 2020
Baggeren

Het is een mooie tijd voor scheepsspotters. Van Oord’s nieuwe sleephopperzuiger 'Vox Amalia' is deze week begonnen aan zijn eerste project. in opdracht van Rijkswaterstaat versterkt de Vox Amalia de kust bij Den Helder door ruim 3.5 miljoen kubieke meter zand in een diepe geul vlak voor de kust aan te brengen. 

De sleephopperzuiger heeft een lengte van 158 m, een breedte van 36 m en een laadvermogen van 18.000 kubieke meter. Het schip is gebouwd in Spanje in opdracht van Van Oord en wordt onder meer ingezet voor landaanwinning, het aanleggen of uitbreiden van haveninfrastructuur en kustversterking. De komende weken is de Vox Amalia te bewonderen vanaf het Noord-Hollandse strand en de duinen ter hoogte van Den Helder.

Kleinere CO2-voetafdruk

In december 2018 werd het schip door Koningin Máxima gedoopt in Rotterdam in aanwezigheid van 1.400 medewerkers en gasten tijdens de viering van het 150-jarig bestaan van Van Oord. Het heeft ruim een jaar geduurd voor het schip in bedrijf werd gesteld. Tussen april en oktober 2019 vond de afbouw plaats op de werf van Damen in Schiedam. Onlangs vond de laatste proefvaart plaats.

De Vox Amalia is onderdeel van Van Oord’s nieuwe generatie sleephopperzuigers waarbij de focus ligt op energy efficiency voor een zo klein mogelijke CO2-voetafdruk.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland