Vopak wil aanhaken bij walstroomproject Rozenburg | Maritiem Nederland
Nieuws
Op de Landtong Rozenburg wordt de laatste hand gelegd aan de walstroominstallatie.

Vopak wil aanhaken bij walstroomproject RozenburgRedactie | woensdag 6 januari 2021
Havenbedrijf Rotterdam, MET Event

Dankzij de walstroominstallatie op Landtong Rozenburg kunnen schepen van Heerema hun dieselgeneratoren uitzetten en overschakelen op stroom van windturbines. Over enkele maanden wordt de installatie in gebruik genomen. Ook het nabijgelegen Vopak Europoort heeft interesse in het gebruik van walstroom. Eneco en het Havenbedrijf Rotterdam, verenigd in Rotterdam Shore Power BV, onderzoeken of dit haalbaar is.

Vopak Europoort ligt ter hoogte van de ligplaats van Heerema aan de andere kant van het Calandkanaal. De vraag is of en hoe de installatie op de Landtong ook voor Vopak kan worden ingezet. Bij de terminal van Vopak Europoort meren grote tankers aan. Het aansluiten van dit type schepen op walstroom kent een aantal technische uitdagingen en wordt daarom nog bijna nergens ter wereld toegepast.

De terminal van Vopak ligt aan de andere kant van het Calandkanaal (foto: Vopak). Tekst gaat verder onder de foto.

Internationale standaard

Vopak en Rotterdam Shore Power gaan op zoek naar technische en commerciële oplossingen voor deze uitdagingen, die later wellicht als internationale standaard kunnen gaan dienen. In het onderzoek staan veiligheid en de technische en economische haalbaarheid centraal: wat is er nodig om het te realiseren, wat kost dat en wat levert het op? Het onderzoek zal rond de zomer van 2021 gereed zijn.

Timo Spaninks, managing director Vopak Europoort, is enthousiast over het uitwerken van het concept met Eneco en het Havenbedrijf. "Dit zou tot  significante emissiereducties in havens kunnen leiden.”

Walstroomstrategie

Een belangrijk voordeel van walstroom is dat er minder stikstof, fijnstof en CO2 in de lucht komen. Daardoor neemt de luchtverontreiniging af en wordt klimaatverandering tegen gegaan. Ook kan walstroom het geluid van scheepsmotoren verminderen.

Het Havenbedrijf en de gemeente Rotterdam hebben het afgelopen jaar een gezamenlijke walstroomstrategie gepresenteerd. Doel is tot 2025 acht tot tien walstroomprojecten uit te voeren, daarvan te leren en dan na 2025 walstroom op grote schaal toe te passen in de Rotterdamse haven.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland